17.5 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 5:44
No menu items!

Proiect de lege: secretizarea cheltuielilor din bani publici să fie interzisă: ”Românii trebuie să ştie cât costă vizitele oficiale”

spot_img

Deputatul USR Ionuţ Moşteanu anunțat joi, 8 iunie, că a depus la Parlament un proiect de lege care interzice secretizarea informaţiilor cu privire la cheltuirea banilor publici de către instituţiile statului.

”Proiectul de lege, iniţiat de liderul grupului USR din Camera Deputaţilor şi purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Moşteanu, prevede modificarea Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate în sensul stabilirii interdicţiei de a clasifica, ca secrete de serviciu, informaţiile care, prin natura sau conţinutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetăţenilor asupra cheltuirii banilor publici. Exceptate de la comunicare vor fi doar cheltuielile care privesc securitatea naţională, a căror divulgare poate prejudicia siguranţa naţională şi apărarea ţării”, se arată într-un comunicat al USR.

Ionuţ Moşteanu susţine că USR a solicitat Administraţiei Prezidenţiale, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, informaţii despre vizita oficială întreprinsă în Japonia de către şeful statului.

”Klaus Iohannis consideră însă că românii nu trebuie să ştie cât costă vizitele sale oficiale şi cine îl însoţeşte în ele, ascunzând toate datele sub umbrela ‘informaţiilor clasificate’. Între timp, preşedintele a mai făcut o vizită în America de Sud şi acum se pregăteşte să plece în Africa, iar românii tot nu au aflat pe ce s-au dus banii lor.

Zice preşedintele că legea nu-i permite să fie transparent cu modul în care cheltuie banii publici, USR vine să îl ajute şi propune modificarea legislaţiei astfel încât nicio instituţie publică să nu se mai poată ascunde sub pretextul informaţiilor clasificate”, a spus acesta.

USR mai menţionează că dreptul cetăţenilor la informaţie este stipulat şi în Constituţie, iar autorităţile publice au obligaţia să-şi desfăşoare activitatea într-o manieră deschisă faţă de public, în care accesul liber şi neîngrădit la informaţiile de interes public să constituie regula, iar limitarea accesului la astfel de informaţii să fie doar o excepţie.

D.Constantin