21.3 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 3:43
No menu items!

Proiect de lege: președinții Consiliilor Județene să circule cu GIROFAR. USR cere retragerea propunerii din Parlament

spot_img

USR cere retragerea din Parlament a proiectului de lege inițiat de un grup de deputați PSD, în baza căruia președinții Consiliilor Județene ar urma să aibă dreptul să folosească mașini cu girofar. Proiectul a fost înregistrat la Senat și urmează să intre în dezbaterea comisiilor de specialitate. 

„Asta le lipsea președinților de Consilii Județene. Girofar. Vor să o rezolve printr-o lege depusă de mai mulți parlamentari PSD. (…)Același PSD a blocat, ani de zile, proiectul prin care se acorda girofar Salvamontului. Mai întâi s-au bătut pentru pensiile speciale pentru baroni, acum girofar. Le cer PSD-iștilor și partenerilor lor de coaliție, PNL, să retragă proiectul „girofar pentru baroni”„, a scris pe contul său de Facebook deputatul Ionuț Moșteanu, vicepreședinte și purtător de cuvânt al USR. 

Câțiva deputați PSD au propus, în decembrie anul trecut, într-un proiect legislativ, ca și președinții de consilii județene să aibă dreptul să circule în autovehicule cu girofar albastru, mai ales pentru că sunt vicepreşedinţi ai comitetelor pentru situaţii de urgenţă.

„Având în vedere disfuncţionalităţile şi problemele semnalate în mod constant de către autorităţile administraţiei publice, ca urmare a neadaptării cadrului legal actual care reglementează organizarea şi funcţionarea acestor autorităţi la realităţile socioeconomice, la complexitatea şi dinamica activităţilor aferente furnizării serviciilor publice esenţiale pentru cetăţeni, propunem această completare legislativă în directă legătură cu atribuţiile preşedinţilor de consilii judeţene care sunt şi vicepreşedinţi ai comitetelor pentru situaţii de urgenţă, calitate în care participă în diverse întruniri sau misiuni cu caracter de urgenţă”, au argumentat deputații.

„Spre deosebire de lumina roşie, participanţii la trafic nu sunt obligaţi să oprească, ci doar să acorde prioritate”, au subliniat inițiatorii.

În plus, au mai susținut autorii proiectului, o astfel de măsură ar fi „o consecință firească a recunoaşterii locului şi rolului preşedinţilor de consilii judeţene în ierarhia unui stat de drept”.

Raluca Dan