22.3 C
București
vineri, 9 iunie 2023 - 21:19
No menu items!

Proiect de lege: Membrii Corpului Diplomatic şi Consular vor fi obligaţi să cunoască minimum două limbi străine

spot_img

Membrii Corpului Diplomatic şi Consular vor fi obligaţi să cunoască minimum două limbi străine, una dintre ele de circulaţie internaţională, conform unui proiect legislativ inițiat de mai mulți parlamentari USR la Senat.

Proiectul modifică Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României şi rezolvă o problemă semnalată încă din 2003, când Consiliul Legislativ a spus că este important ca diplomaţii români să cunoască o limbă de circulaţie internaţională, pentru a evita barierele lingvistice în activitatea lor, precizează USR într-un comunicat. 

„Avem nevoie în acest corp de oameni bine pregătiţi, care să fie capabili să poarte un dialog de substanţă, fără intermediari, cu omologii lor din alte state. Prin acest proiect de lege doresc să corectez din acest punct de vedere lipsurile actualei legislaţii privind selecţia membrilor Corpului diplomatic şi consular. Activitatea diplomatică nu se face cu orice limbă străină, iar multilingvismul este o politică asumată la nivelul instituţiilor Uniunii Europene”, a declarat senatorul USR Cristian Bordei, secretar al comisiei pentru politică externă din Senat.