11.4 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 22:40

Proiect de lege: cursuri de prim-ajutor obligatorii pentru elevi și studenți

spot_img

Un proiect de modificare a Legii Educaţiei, aflat în dezbatere publică până la sfârşitul acestei luni propune ca să existe cursuri de prim-ajutor obligatorii, atât pentru elevi, cât şi pentru studenţi. Propunerea a fost semnată de 37 de parlamentari şi depusă la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, susțin jurnaliștii Digi24.

„Până şi la Colectiv s-a văzut că intervenţia tardivă a autorităţilor ar fi putut fi compensată de cei care erau acolo. Eu cred că noţiunile de prim-ajutor trebuie să devină ca tabla înmulţirii. Să ştii să le faci reflex pentru ca să fii cu adevărat eficient,” spune Tudor Ciuhodaru, iniţiatorul proiectului.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ susţine ideea, dar ridică o întrebare esenţială: cine predă aceste cursuri?

„Cei pe care îi avem acum ca specialişti la ISU sau în sistemul sanitar nu pot acoperi. Trebuie mai întâi ca ministerul să facă un inventar al resursei umane, al necesarului, trebuie cursuri de formare,” declară Simion Hăncescu, preşedintele FSLI .

Specialiştii din sistemul de urgenţă spun că că ar fi suficiente chiar şi două ore pe an. Iar informaţia trebuie adaptată în funcţie de vârsta elevilor.

„De la măsurile de bază, către alte informaţii mai complexe. Cum să ne descurcăm în faţa unei hemoragii. Peste aceste informaţii se adaugă alte informaţii cu privire la modul în care abordăm o persoană cu o fractură şi tot aşa,” spune Cristian Grasu, preşedintele Societăţii de Salvare Bucureşti.

Proiectul de modificare a Legii Educaţiei este în consultare publică până pe 30 decembrie.