26.1 C
București
joi, 5 august 2021 - 0:19

Proiect de lege: Creditele ipotecare se pot stinge cu bunurile imobile ipotecate

spot_img

Senatul a adoptat un proiect de lege prin care creditele ipotecare pot fi stinse cu bunurile imobile ipotecate, pentru persoanele fizice care au împrumutat bani de la bănci.

Legea se aplică și în cazurile instituţiilor financiare nebancare sau care au cesionări ale creanţelor deţinute asupra persoanelor fizice.

Proiectul prevede dreptul debitorului de a stinge integral creanţa şi accesoriile sale, izvorând dintr-un contract de credit, prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului. De asemenea, se reglementează faptul că debitorul va oferi toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri.

Debitorul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat, o notificare creditorului în care anunţă decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale şi ale executorului judecătoresc sau avocatului, după caz, vor fi suportate de debitor.

După comunicare deciziei de către debitor, creditorul nu mai poate urmări codebitori sau garanţii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede că la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

Proiectul de lege a fost adoptat în plenul Senatului cu 105 voturi “pentru” şi 2 abţineri, urmând să meargă în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Sofia Marinescu