11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 12:34
No menu items!

Proiect: Clasele de salarizare ale bugetarilor se vor reduce de la 111 la 5

spot_img

Numărul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, până la sfârşitul acestui an

guvern din nou

Ministrul Muncii, Rovana Plumb a declarat la România TV că noile clase de salarizare se vor face în funcție de studiile pe care le are fiecare categorie din sectorul bugetar. Ea a precizat că guvernul a hotărât să înființeze un grup de lucru care să revizuiască Legea salarizării unitare, astfel încât noile prevederi să fie aplicate începând cu anul viitor.

Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea salariului minim pe economie a condus în sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesită o corecţie.

Legea-cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice a fost aprobată în 2010, raportul dintre salariul minim şi cel maxim în sectorul bugetar fiind stabilit de la 1 la 15. De asemenea, numărul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensaţiile, primele şi indemnizaţiile au fost plafonate astfel încât salariul de bază să constituie partea majoritară a câştigului.

Din cauza reducerilor succesive de buget, salariile personalului bugetar nu au fost niciodată reanalizate conform acestei legi-cadru.

S. Marinescu