vineri, 26 februarie 2021 - 9:16

Proiect: Banii sechestrați vor fi ținuți în conturi cu dobândă

În proiectul de lege pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate se menţionează că toate sumele de bani sechestrate şi virate în conturile deschise pe numele Agenţiei sunt purtătoare de dobânzi

bani_cash

Suspectul, inculpatul sau persoana responsabilă civilmente are un drept de creanţă, egal cu contravaloarea sumei de bani ridicate sau a sumei obţinute din valorificarea bunurilor. În termen de cel mult trei zile lucrătoare de la comunicarea ridicării măsurii asigurătorii de către procuror, judecătorul de drepturi şi libertăţi sau instanţa de judecată, Agenţia dispune virarea sumei în contul notificat de suspect, inculpat sau persoana responsabilă civilmente.

proiect Agenția Națională de Identificare a Bunurilor Sechestrate

Conform aceluiași proiect, imobilele confiscate, în urma unei decizii definitive, ar urma să fie transformate în spitale, școli sau în sedii ale unor instituţii publice. Aceste instituții publice vor cere Agenției identificarea unor astfel de imobile, care pot fi folosite, în unele cazuri, și ca spaţii de depozitare a bunurilor sechestrate sau confiscate.

Un alt aspect precizat în proiectul de act normativ se referă la faptul că în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei instanţei prin care s-a dispus confiscarea unei sume de bani, Agenţia dispune virarea sumei la bugetul de stat. În cazul sumelor rezultate din valorificarea bunurilor puse sub sechestru, se vor deduce cheltuielile efectuate de Agenţie în acest scop.

Proiectul mai stabilește că Agenţia poate refuza transmiterea datelor şi informaţiilor solicitate dacă există motive pentru a presupune că furnizarea ar aduce atingere securităţii naţionale, ar periclita buna desfăşurare a unei investigaţii poliţieneşti sau a procesului penal, ar pune în pericol viaţa ori integritatea fizică a unei persoane, ar implica un efort disproporţionat sau ar fi fără relevanţă în raport cu scopurile pentru care au fost solicitate datele şi informaţiile sau dacă pedeapsa prevăzută de legea penală română pentru infracţiunea la care se face referire în cerere este închisoarea de până la un an.

Proiectul de lege se află în Parlament, unde a fost transmis spre dezbatere în regim de urgenţă. De asemenea, acesta a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei, pănă în 15 aprilie.

Noua structură va avea 30 de angajaţi şi va fi condusă de către un director general propus de Ministerul Justiţiei, care în ultimii opt ani a fost magistrat, şi de un director general adjunct propus de Ministerul Finanţelor.

S. Marinescu