33.6 C
București
vineri, 19 august 2022 - 20:01
No menu items!

Proiect al Guvernului: Primăriile vor clasifica hotelurile, vor autoriza plajele şi vor emite brevete de turism

spot_img

Autoritatea central se va ocupa în principal de strategiile naționale

Hotel International 02

Autorităţile publice locale vor prelua de la ANT activitatea de clasificare a hotelurilor și restaurantelor, autorizarea plajelor, emiterea brevetelor de turism şi omologarea pârtiilor de schi, potrivit unei strategii de descentralizare a turismului elaborată de Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, citată de Mediafax.

Lista atribuțiilor supuse descentralizării mai cuprinde agrementul nautic, omologarea traseelor turistice montane, acreditarea centrelor naţionale de informare şi promovare turistică, emiterea brevetului de turism şi administrarea registrelor locale ale patrimoniului turistic.

În prezent, aceste atribuții aparțin Autorității Naţionale pentru Turism (ANT).

În plus, primăriile vor emite avizul de specialitate pentru documentaţii de urbanism şi amenajare a teritoriului privind zone şi staţiuni turistice.

”Prin descentralizarea competenţelor, beneficiarii autorizaţiilor şi avizelor de specialitate vor intra în posesia acestora mult mai repede” se arată în proiectul de strategie.

În urma descentralizării, elaborarea politicilor şi strategiilor naţionale, reglementarea, monitorizarea, controlul şi inspecţia vor fi în continuare exercitate de ANT.

Departamentul justifică acest demers prin aplicarea principiului subsidiarităţii din Uniunea Europeană, care se referă la exercitarea competenţelor la un nivel cât mai apropiat de cetăţeni sau de companii.

Prevederile strategiei ar putea fi testate iniţial printr-un proiect, urmând ca apoi să fie extinse la nivel naţional. Perioada de implementare a fazei pilot se va desfăşura în trimestrele III şi IV din 2014.

S.Z.