11.4 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 22:04

Programul Rabla, îmbunătățit pentru achiziția de mașini electrice

spot_img

Programul Rabla din acest an va avea o nouă secțiune intitulată ”Rabla plus”, destinată impulsionării achiziției de mașini electrice, iar ghidurile de finanțare ar putea să fie gata până la sfârșitul lunii aprilie, a declarat joi Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

”Programul Rabla din acest an se va numi Rabla plus și va avea două componente: Rabla clasic, variantă cunoscută din anii anteriori, și Rabla plus, acesta din urmă având în vedere stimularea de achiziții de mașini electrice, dar și stimularea construirii unei infrastructuri electrice”, potrivit ministrului, citat de Agerpres.

Varianta ”Rabla plus” va avea un buget de 75 de milioane de lei.

”Partea de plus înseamnă stimularea de achiziții de mașini electrice. Estimez că ghidurile de finanțare ar putea fi gata până la finele lunii aprilie, iar cei care doresc să achiziționeze o mașină prin program să o facă undeva de la începutul lunii mai. Unul dintre obiectivele mele ca ministru al Mediului este tranziția către economia verde. De asemenea, dorim ca și în sectorul auto să facem o tranziție cât mai accelerată către mașinile electrice”, a mai spus Pașca Palmer.

Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul în curs al Fondului pentru Mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu, estimându-se venituri totale de 836,46 milioane de lei și cheltuieli de 838,66 milioane lei, deficitul de 2,2 milioane de lei urmând a fi acoperit din excedentul anilor anteriori.

Printre programele care urmează să fie finanțate din Fondul pentru Mediu se află și Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național, Programul de stimulare a achiziționării de mașini noi electrice și hibride (Rabla Plus).

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național (Rabla) va beneficia, în 2016, de un buget de 135 de milioane de lei, în scădere cu 32,5% față de ediția anterioară, când s-a ridicat la 200 de milioane lei.

T.S.