32 C
București
vineri, 12 august 2022 - 17:37
No menu items!

Programul misterios de la Educaţie care o leagă pe Ecaterina Andronescu de Irina Socol, președinta SIVECO

spot_img

DNA a descins la Ministerul Educaţiei având informaţia că funcţionarii ministeriali modifică documentaţiile programelor de informatizare anchetate în dosarul Microsoft-EADS

Andronescu_SZ

Procurorul care instrumentează dosarul Microsoft EADS a participat personal la percheziţia de marţi, de la Ministerul Educaţiei, ţinta oficială fiind birourile Unităţii de Management a Proiectelor cu Finanţare Externă şi cel al Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic. Întrebată, miercuri, de jurnalişti, la Palatul Parlamentului, despre percheziţiile de la minister, Ecaterina Andronescu a susţinut că în 2008 nu conducea Educaţia.

Procurorii au pretins că sunt interesaţi de documente, calculatoare şi alte mijloace de stocare, în legătură cu derularea proiectului POSDRU/8/2.2/S/3-ID.2194 – „Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I. Programe integrate pentru creşterea accesului la educaţie şi a nivelului educaţional al copiilor din comunităţile defavorizate, cu precădere romi, în anul 2008-2009” – Axa prioritară 2 – „Învăţare pe tot parcursul vieţii”, DMI 2.2 – „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”.

Procurorii DNA au anunţat însă oficial, începând din luna iulie, că investighează achiziţiile informatice derulate din 2001 până în 2008, inclusiv închirierea unui număr de aproape 200.000 de licenţe cu luarea în calcul a tuturor stațiilor de lucru şi a serverelor cumpărate prin programele SEI 1 – SEI 5 şi rural.

Titulatura programului SEI 5 se regăseşte și în ancheta derulată de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti care investighează modul în care au fost scoşi bani din Siveco, pe sute de pretinse contracte de validare încheiate cu firme fantomă şi offshore-uri începând din 2001.

Contractul pentru SEI 5 ar fi fost recepţionat în 2009, conform referatului prin care Parchetul Curţii de Apel Bucureşti a obţinut arestarea preventivă a Irinei Socol.

În 2009, EUROVIP SRL (firmă care se ocupa cu achiziţii de fier vechi) ar fi facturat servicii în valoare de 3 milioane de lei pentru servicii de monitorizare şi evaluarea incidente pentru 45 de lecţii realizate în proiectul SEI 5 destinat Ministerului Educaţiei (54.000 de euro). Alte servicii prestate de firma de fier vechi a familiei Gogu din Sinteştiau vizat validarea ofertei tehnice pentru implementarea de soluţii la European Aviation Safety Agency, oferta tehnică de calucul a performanţei financiare la EXIMBANK, validare a cazurilor şi scenariilor de test pentru sistemul informatic de management al stocurilor la CNE Cernavodă, etc. Valentina-Mihai Gogu a recunoscut la audieri că are 46 de ani, nu ştie să scrie sau să citească, dar banii primiţi de la Siveco erau retraşi de la bancă în baza unor borderouri de achiziţie fier vechi şi duşi în numerar, contra unui comision, la sediul central al Siveco.

Irina Socol, preşedintele SIVECO, şi mâna dreaptă a acesteia, Aurora Crusti, sunt în arest din 9 septembrie, însă nu au povestit până acum care era scopul uriaşei evaziuni cu servicii fictive de validare a programelor achiziţionate de gigantul IT. Procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti au extins cercetările la ultimii 14 ani de activitate SIVECO, iar estimările preliminare arată că prejudiciul iniţial de 10 milioane de euro se va tripla.

DNA, pe de altă parte, anchetează condiţiile în care Ministerul Educaţiei a făcut acestei plăţi către Siveco şi alte companii care au participat la proiectele de informatizare a sistemului de învăţământ. Procurorii nu au citat în documentul prin care au cerut aviz pentru urmărirea penală a 9 foşti miniştri, detalii referitoare la derularea contractului SEI5 din 2009, modul de finanţare sau execuţie a acestuia.

Cum se demonstrează mita la sacoşă

În absenţa unor legături financiare directe între Irina Socol (contractant) şi Ecaterina Andronescu (beneficiar ca ministru al Educației), DNA va trage la răspundere, cel mult, câțiva responsabili din Ministerul Educaţiei care au semnat achiziţii directe de bunuri şi servicii, fără criterii de exigibiliate, ignorând preţul real al produselor achiziţionate. Ecaterina Andronescu a fost ministru al Educației în trei mandate: decembrie 2000- 19 iunie 2003, 23 decembrie 2008- 1 octombrie 2009, 2 iulie -20 decembrie 2012.

Baza programelor de informatizare a şcolilor şi liceelor din România a fost pusă în 2001, când martorii-denunţători ai DNA susţin că „megacontractul, în jur de 200 milioane dolari, a fost iniţiat, negociat şi controlat de CLAUDIU FLORICĂ în perioada 2001 – 2002, când a avut în acest sens întâlniri directe cu Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu şi alţi angajaţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării, factori de decizie privitori la acest proiect.

Martorul citat de DNA susţine că o imprimantă care costa 300 de euro pe piață, era vândută de SIVECO Ministerului Educaţiei cu 1.500 de euro, iar lecţiile informatice cumpărate cu 1.000-2.000 de euro erau vândute cu 9.000-11.000.

Claudiu Florică a condiţionat prezenţa firmei Compaq în acest contract de subcontractarea întregii furnituri de echipamente şi servicii în valoare de 2,3 milioane dolari  firmei Technet Austria, firmă înfiinţată de Dragoş Stan în Austria printr-un intermediar, prieten de-al său pe nume Thomas Heintschel, special pentru derularea de contracte care implicau plata unor mite pentru persoane politice implicate în aprobarea acestui contract.  Conducerea Compaq de la acea  vreme, anume Mihai Pascali şi Călin Tatomir a aprobat derularea contractelor în această manieră şi a acceptat adaosurile comerciale exagerate ale firmei Technet Austria ştiind că din aceste adaosuri urma să fie plătită mita către persoanele din anturajul lui Adrian Năstase. Claudiu Florică  a condiţionat şi prezenţa firmei SIVECO ca integrator în acest contract de subcontractarea unei părţi din softwear şi servicii în valoare de 1,5 milioane dolari firmei Kapraras Consulting condusă de Antonio Kapraras care urma să asigure la rândul ei plata unei mite către persoane din anturajul lui Adrian Năstase.

DNA
solicitare aviz urmărire penală miniştri