18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 22:40
No menu items!

Programul ”Prima Mașină” va fi lansat de la 1 noiembrie. Care sunt criteriile

spot_img

Plafonul maxim este de 50.000 de lei

auto fabrica

Guvernul a anunțat lansarea din noiembrie a programului ”Prima Maşină”, prin care îşi propune să sprijine achiziţia de autoturisme noi prin credite bancare garantate de stat, pentru a promova siguranța pe șosele, tehnologiile mai puțin poluante și producția industrială.

Programul este destinat în principal tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care vor avea prioritate, dar şi altor categorii de vârstă, şi vizează emiterea de garanţii de stat pentru creditele contractate de beneficiari în vederea achiziţiei de autoturisme noi.

”În primul rând dorim să sprijinim achiziţia de maşini noi de către tineri prin credite bancare garantate de stat, în al doilea rând să stimulăm achiziţia de autoturisme noi mai sigure şi mai puţin poluante şi, în al treilea rând, să încercăm să dezvoltăm cât mai mult producţia locală de autoturisme cu multiple efecte pe industria orizontală”, a declarat luni Constantin Niţă, ministrul Economiei, citat de Mediafax.

Garanţia statului va acoperi maximum 50% din valoarea creditului acordat în cadrul programului, diferenţa fiind reprezentantă de autoturismul achiziţionat.

Valoarea creditului va fi de maxim 50.000 de lei plus TVA, la care se adaugă costul poliţei CASCO pentru primul an. Avansul minim solicitat de bănci beneficiarului va fi între 5% şi 10% din valoarea creditului, iar costul total al finanţărilor garantate de stat nu va depăşi ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3%. Astfel, rata lunară pentru o maşină de 13.000 de euro achiziţionată prin acest program s-ar plasa la 150 de euro.

Durata maximă a perioadei de creditare va fi de 84 de luni. Se estimează că acest program va genera vânzarea a 20.000 de unităţi noi anual.

Niţă a spus că plafonul de garanţii va fi stabilit de Ministerul de Finanţe împreună cu Fondul de Garantare, iar până în prezent patru bănci şi-au anunţat intenţia de participare în cadrul proiectului. Guvernul nu intenţionează cumularea acestui program cu programul ”Rabla”.

S.Z.