22.2 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 18:09
No menu items!

Programele europene ar putea fi reluate în decembrie

spot_img

Plăţile pentru proiectele Programului Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) ar putea fi reluate în luna decembrie pentru România, a declarat directorul general pentru Angajare, Afaceri Sociale şi Incluziune din cadrul Comisiei Europene, Zoltan Kazatsay, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Universitatea Politehnică Bucureşti.

El a afirmat că auditul din  luna noiembrie este crucial şi că plăţile vor fi reluate dacă deficienţele care au dus la blocarea derulării programelor vor fi rezolvate.

România va înainta raportul solicitat de CE cel mai târziu în luna noiembrie.

”Putem face auditul cât de curând primim raportul. Ne vom întoarce pentru a face o dublă verificare. În astfel de cazuri sunt necesare două verificări. De îndată ce vom primi raportul, vom putea veni să verificăm din nou dacă totul este în ordine”, a mai spus reprezentantul CE.

Comisia Europeană a anunțat România în februarie 2012 că întrerupe termenele de plată pentru aceste programe după ce auditul derulării programelor în 2011 atrăgea atenția asupra unor deficienţe majore de management şi control.  Deficiențele vizau în principal metodele de selectie a proiectelor si a celor de verificare de prim nivel. Era a doua blocare a fondurilor  europene pentru România, în decurs de un an. În vara lui 2011, ca urmare a sesizării unor nereguli la achiziţiile publice, decontarea cheltuielilor pentru Programul Operaţional Regional (REGIO) 2007-2013 fusese sistată pentru şase luni.

Ulterior, Bucureștiul a sistat decontarea către Bruxelles a sumelor datorate tocmai pentru a investiga suspiciunile de fraudă.

La începutul lunii septembrie România a primit un ultimatum din partea Comisiei Europene, cerându-i-se ca în două luni să aplice recomandările CE. (S.S.)