21.6 C
București
marți, 22 iunie 2021 - 23:58

Program nuclear iranian: Israelul cere evitarea oricărui acord parțial cu Iranul

spot_img

 dosarul nuclear

Israelul a cerut din nou marți marilor puteri să evite orice acord „parțial” cu Iranul care ar relaxa sancțiunile împotriva acestei țări, solicitarea survenind cu ocazia deschiderii la Geneva a unei noi runde de negocieri privind controversatul program nuclear iranian, informează AFP.

Totodată, Israelul este preocupat că, în răspuns la tonul moderat adoptat de noul președinte iranian Hassan Rohani, Grupul 5+1 (SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, China plus Germania) va accepta relaxarea blocadei economice și financiare impusă economiei Iranului.

Cabinetul de securitate israelian, format din principalii șapte miniștri, a avertizat după o reuniune, care s-a desfășurat luni seara la Ierusalim, împotriva „oricărui acord parțial care ar conduce la prăbușirea regimului de sancțiuni fără să ducă la o desființare totală a programului nuclear militar Iranian”.

Israelul susține că Iranul trebuie să îndeplinească patru condiții înaintea unei ridicări a sancțiunilor: oprirea activității de îmbogățire a uraniului, trimiterea în străinătate a stocului de uraniu îmbogățit, închiderea obiectivului de îmbogățire în subteran de la Fordo, în apropiere de Qom, și oprirea lucrărilor de construire a unui reactor cu apă grea la Arak.

Israelul și occidentali suspectează Iranul că desfășoară un program militar sub acoperirea programul nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte categoric.

C.A.