21.4 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 12:55
No menu items!

Prognoze: Germania va înregistra o scădere a PIB de 4,2% în 2020

spot_img

Economia Germaniei, cea mai mare din UE, va scădea cu 4,2% în 2020, pe fondul pandemiei de coronavirus, coform unei analize transmise de Institutul pentru Cercetare Economică (ifo), citate de ZF.ro

În acelaşi timp, economiştii se aşteaptă ca economia germană să îşi revină în 2021 şi să înregistreze o creştere de 5,8%. ”Recesiunea lasă urme adânci în piaţa muncii şi în bugetul guvernului. În punctul culminant, rata şomajului va ajunge la 5,9% anul acesta”, a spus Timo Wollmerhäuser, şeful al Prognozei în cadrul ifo.

Pentru primul trimestru, prognozele arată că PIB-ul a scăzut deja cu 1,9% . În al doilea trimestru economia va scădea cu 9,8%, ca urmare a măsurilor de carantină şi a restricţiilor sociale impuse, care au închis mai multe businessuri.

Raportul arată că acesta este cel mai masiv declin înregistrat în istoria Germaniei de când au început să fie urmărite statisticile la nivel naţional în 1970. Mai mult, declinul este dublu faţă de cel înregistrat în primul trimestru din 2009 – în criza economică anterioară.

În medie, numărul celor intraţi în şomaj va creşte cu circa un sfert de milion şi va ajunge la 2,5 milioane de persoane, prezic instituţiile.

Măsurile anti-recesiune vor duce la un deficit record de 159 miliarde euro.

Prognoza a fost lansată de German Institute for Economic Research (DIW Berlin), ifo Institute (Munich), Kiel Institute (IfW Kiel), Halle Institute for Economic Research (IWH), şi RWI (Essen).

Germania este cel mai important partener economic al României din punctul de vedere al volumului schimburilor comerciale.