duminică, 17 ianuarie 2021 - 6:05

Prognoza meteo până pe 1 septembrie

Vaccinare în stand-by, în Norvegia, din cauza prea multor decese la persoane vârstnice

Norvegia a înregistrat un total de 29 de decese la persoanele de peste 75 de ani care au primit prima doză de vaccin anti-Covid,...

DNA clasează dosarul Chiliman-Moisescu, după ce i-a reținut în 2015

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a clasat dosarul în care fostul primar PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, era acuzat că ar fi primit comisioane în...

Gafa Guvernului Cîțu, pe banii românilor

Angajatorii din România sunt bulversați de o gafă a Guvernului Cîțu. Executivul a uitat să precizeze în hotărârea prin care a fost mărit salariul...

Whatsapp amână noile condiții de confidențialitate, dar nu renunță la ele

WhatsApp anunţă că va amâna cu trei luni aplicarea noilor politici de intimitate, care ar fi trebuit să devină active de la 8 februarie....

foto: carafacumiere.ro

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 19 august – 1 septembrie, în fiecare regiune a ţării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

BANAT

Primele două zile (luni și marți – n.r.) vor fi caracterizate de o vreme mult mai caldă decât ar fi normal în acestă perioadă, local caniculară în zona de câmpie a regiunii, iar mediile temperaturilor maxime vor fi de aproximativ 34 de grade Celsius. Apoi, valorile termice vor marca o scădere, în medie, cu 4 grade C, apropiindu-se de normele climatologice ale ultimei decade a lunii august. Până la începutul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză regimul termic va fi staţionar, la medii în jurul a 30 de grade, iar spre sfârşitul lunii există tendinţa ca valorile diurne să mai scadă, în medie, cu 2 grade. Minimele termice vor scădea uşor şi treptat pe tot parcursul intervalului de prognoză, de la medii de 17…18 grade spre 14….15 grade C.

Probabilitatea de apariţie a ploilor de scurtă durată creşte după 21 august, însă acestea vor fi în general slabe cantitativ şi pe arii relativ restrânse, exceptând ziua de 27 august, când se pot semnala pe arii mai extinse.

CRIŞANA

Maximele termice vor marca o scădere de la valori medii situate în jurul a 33 de grade C în primele primele două zile (luni și marți) la aproximativ 30 de grade C pe 21 august. Până la sfârşitul lunii, temperaturile diurne vor scădea uşor şi treptat, în medie cu 3 grade. Temperaturile minime vor marca o scădere uşoara de-a lungul celor două săptămâni de prognoză încadrându-se în medie între 17 grade C, în primele zile, şi 14 grade C, în jurul datei de 1 septembrie.

Ploile, mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice, se vor semnala începând din data de 21 august pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar pe arii mai extinse şi, posibil, mai importante cantitativ vor fi în ziua de 27 august.

TRANSILVANIA

Atât regimul termic mediu diurn, cât şi cel nocturn, vor avea o tendinţă de scădere uşoară şi treptată pe tot parcursul intevalului de prognoză. Astfel, temperaturile maxime, de aproximativ 30 de grade C în primele două zile, vor ajunge până la medii de 24…25 de grade, în perioada 30 august – 1 septembrie. Minimele termice se vor încadra între 14 grade, în nopţile de 19 şi 20 august şi 11 grade Celsius, în jurul datei de 1 septembrie.

Ploile vor fi prezente aproape zilnic după 22 august, dar probabilitatea pentru averse mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse va fi mai mare în ziua de 27 august şi, din nou, între 30 august şi 1 septembrie.

MARAMUREŞ

Temperaturile maxime vor scădea uşor după primele două zile şi vor ajunge pe 23 august la o medie de aproximativ 28 de grade C, după care se vor menţine în jurul acestei valori până în data de 26 august. Va urma o nouă scădere, care va aduce valorile diurne până la medii de 25…26 de grade C în perioada 29 august – 1 septembrie. Minimele termice vor avea aceeaşi tendinţă de scădere, cu aproximativ 3 grade, pe tot parcursul celor doua săptămâni de prognoză, pornind de la valori în jurul a 15 grade C în primele trei zile.

Ploile de scurtă durată îşi vor face apariţia începând cu data de 21 august, dar pe arii mai extinse şi, posibil, mai importante cantitativ, vor fi în zilele de 25, 27 si 30 august.

MOLDOVA

Maximele termice vor marca o scădere treptată, de la valori medii în jurul a 30 de grade C în primele zile, până spre 26 de grade C, la sfârşitul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză. Valorile termice nocturne se vor menţine relativ staţionare în jurul unei medii de 16 grade C în prima săptămână, apoi vor marca o scădere cu aproximativ 2 grade.

Ploi de scurtă durată, slabe cantitativ, vor fi prezente sporadic, mai ales în a doua jumătate a perioadei de prognoză.

DOBROGEA

Până pe 27 august temperaturile maxime se vor situa în jurul unei valori medii de 30 de grade C, apoi vor scădea uşor, spre 27 de grade C la sfârşitul intervalului de prognoză. Minimele termice vor avea o evoluţie similară, respectiv staţionare în jurul unei medii de 19 grade C şi în scădere treptată, începând cu data de 28 august, până la 17 grade C pe 1 septembrie.

Probabilitatea de ploaie va fi destul de redusă pe toată durata intervalului de prognoză.

MUNTENIA

Vremea va ramâne călduroasă până spre 27 august, temperaturile maxime menţinându-se în aceasta perioadă în jurul unei medii de 32 de grade C. Apoi, valorile termice vor scădea uşor şi treptat, atingând valori normale climatologic pentru  sfârşitul lunii august, de aproximativ 28 de grade C, în ultimele zile ale intervalului de prognoză. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative în cele două săptămâni de prognoză, urmând a se situa, în medie, între 17 şi 14 grade C.

Probabilitatea pentru averse va fi redusă în prima săptamână, dar va creşte în jurul datei de 27 august, când ploi slabe, de scurtă durată, îşi vor face apariţia pe arii restrânse.

OLTENIA

Temperaturile maxime, ce se vor situa în jurul unei medii de 32 de grade C în primele două zile ale săptămânii, vor marca o scădere spre 30 de grade C pe 22 august, valoare în jurul căreia se vor menţine până pe 27 august. Ulterior, acestea vor mai scădea puţin până în ultimele zile ale intervalului de prognoză, când se vor înregistra, la nivelul regiunii, 28 de grade C, în medie. Temperaturile minime vor fi de aproximativ 17 grade în primele nopţi, pentru ca până la sfârşitul lunii august să scadă, în medie, cu 2 grade C.

Ploi izolate, de scurtă durată şi slabe cantitativ, se vor semnala cel mai probabil după data de 23 august, exceptând ziua de 27 august, când acestea îşi vor face apariţia pe arii ceva mai extinse.

LA MUNTE

Temperaturile diurne se vor situa, în primele două zile (luni și marți – n.r.), în jurul unei medii de 21 de grade C, apoi vor scădea uşor spre 18 grade C, valoare la care se vor menţine până la sfârsitul intervalului de prognoză. Temperaturile minime vor avea o tendinţă de scădere, de la medii de 12 grade C, în primele nopţi, spre aproximativ 9 grade C, la sfârşitul lunii august.

Probabilitatea de apariţie a averselor, însoţite de descărcări electrice, va creşte după data de 21 august şi se va menţine până la sfârşitul intervalului.

R.D.

Avertizare de polei pe Autostrada A3. Deja s-au produs trei accidente

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române îi avertizează pe șoferi că pe autostrada A3 București – Ploiești sunt porțiuni acoperite cu polei,...

Avertizare pentru românii care călătoresc în Olanda

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Țărilor de Jos că, potrivit informațiilor...

OMS, împotriva certificatelor de imunitate și a eliminării restricțiilor la călătorii internaționale

Organizația Mondială a Sănătății nu sfătuiește guvernele să ceară dovezi ale vaccinării sau imunității Covid ca o condiție pentru călătoriile internaționale, invocând „aspecte critice...

Priorități la vaccinare: Persoanele cu handicap și oamenii străzii, cuprinși în etapa a doua a campaniei

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat vineri că persoanele fără adăpost şi cele cu handicap vor intra în etapa a doua de vaccinare anti-COVID,...

STS anunță că plaforma dedicată vaccinării funcționează

Platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ este disponibilă şi poate fi accesată la nivel naţional în vederea programării pentru vaccinare anti-COVID, a anunţat, vineri, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale,...