3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 10:15
No menu items!

Prognoză bancară: România va avea un record de inflație anuală în ianuarie 2014

spot_img

legume fructe

România va înregistra, în luna ianuarie a anului viitor, un record pozitiv de inflație anuală, de aproximativ 1%, cred analiștii Băncii Comerciale Române (BCR). Pe anul 2013, creșterea prețurilor va fi în jur de 2%, principalul motiv al temperării inflației fiind anul agricol bun.

”Prognoza BCR privind inflația la finalul acestui an este de aproximatv 2%, deci confortabil în ținta băncii centrale. Mai mult, noi credem că, în ianuarie 2014, România va avea un record de inflație anuală, care va coborî în jurul a 1% față de luna ianuarie a acestui an”, a declarat analistul șef al BCR, Eugen Sinca, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit analizei bancare, îmbunătățirea performanței în agricultură poate stabiliza inflația în jurul nivelului de 3% pe an după 2013, ceea ce va aduce dobânzi la lei apropiate de cele la euro.

Acest lucru este cu atât mai important cu cât inflația din România este mult mai sensibilă la șocurile de ofertă din agricultură, în comparație cu inflația din zona euro, ca urmare a ponderii duble a alimentelor în coșul de consum. Totodată, România este un importator net de produse alimentare, prețurile fiind influențate de cotațiile internaționale ale alimentelor și de cursul de schimb.

Banca Naţională a României (BNR) a redus prognoza de inflaţie pentru acest an la 3,1%, de la proiecţia anterioară de 3,2%. În plus, banca centrală a scăzut dobânda de politică monetară la 4,25% pe an, de la 4,5% pe an, începând cu luna octombrie. Mișcarea instituției a fost anticipată de Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România și a fost pusă pe seama ușurării presiunilor inflaționiste.

Cosmina Croitoru