7.9 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 10:40

Profitul Transgaz a scăzut, în primul trimestru, cu peste 4%

Profitul Transgaz a scăzut, în primul trimestru, cu peste 4%

Compania Transgaz a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net de 181,5 milioane de lei (42 de milioane de euro), în scădere cu 4,13% față de perioada similară a anului trecut, arată datele financiare ale companiei.

Veniturile financiare ale Transgaz au scăzut cu aproape 40% față de primele trei luni ale anului trecut, în timp ce veniturile din activitatea de exploatare au fost mai mici cu 2,3%. Pe de altă parte, cheltuielile de exploatare au crescut cu peste 3%, în timp ce cheltuielile financiare au scăzut cu peste 63%.

”Veniturile totale realizate reprezintă 96,86% față de realizările perioadei similare a anului 2012, înregistrându-se o nerealizare de 14,77 milioane de lei”, se arată în raportul financiar al Transgaz. Potrivit companiei, scăderea veniturilor a fost cauzată de cantitatea de gaze transporate mai mică față de perioada similară a anului trecut.

Veniturile din serviciile de tranzit internațional de gaze naturale au înregistrat o creștere de 1,57 milioane de lei, ca urmare a creșterii cursurilor medii de schimb leu/euro și leu/dolar. Creșterea cheltuielilor totale cu 0,5% față de primul trimestru al anului trecut s-a datorat impozitului pe monopolul natural – în valoare de aproape 9 milioane de lei -, introdus ca urmare a Ordonanței de Guvern 5 din 22 ianuarie 2013. Au contribuit la creșterea cheltuielilor totale și cele cu amortizarea mijloacelor fixe, dar și cele cu personalul.

Cheltuielile pentru investiții, realizate la 31 martie 2013, au fost de 26,6 milioane de lei, din care 1,37 milioane de lei reprezintă instalații de racordare la Sistemul Național de Transport (SNT)”, arată datele financiare. În plus, în perioada analizată au fost puse în funcțiune investiții în valoare de 40 de milioane de lei.

Transgaz a vărsat la bugetul de stat, în primul trimestru al acestui an, suma de 185,8 milioane de lei (43 de milioane de euro), din care cea mai pondere a fost reprezentată de TVA, respectiv 76 de milioane de lei. Bugetelor locale, fondurilor speciale și asigurărilor sociale s-au achitat 30,7 milioane de lei.

Cosmina Croitoru