-1.9 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 21:12
No menu items!

Profilul incredibil al miliardarului chinez pe iahtul căruia a fost reținut fostul strateg al lui Trump

spot_img

Steve Bannon, fostul strateg al președintelui Trump, a fost acuzat joi de fraudarea donatorilor care au contribuit la proiectul de construire a zidului de la granița cu Mexicul. El și alți trei sunt acuzați de conspirație pentru a înșela sute de mii de donatori într-un efort online numit We Build the Wall care a strâns 25 de milioane de dolari. Momentul operativ al acțiunii Departamentului de Stat l-a surprins pe Steve Bannon pe iahtul unui controversat miliardar chinez, iar presa americană a săpat adânc în istoria nu tocmai luminoasă a personajului.

Procurorii afirmă că Steve Bannon a folosit aproape un milion de dolari pentru cheltuielile personale. Într-o audiere din Manhattan, Bannon a pledat nevinovat pentru acuzațiile de conspirație prin fraudă și spălare de bani, fiecare dintre acestea implicând o pedeapsă maximă de 20 de ani. El a fost eliberat pentru o cauțiune de 5 milioane de dolari, spunând la plecare că „Acest întreg fiasco are ca scop să-i oprească pe oamenii care vor să construiască zidul.” Însuși Donald Trump s-a distanțat. “Mă simt foarte rău”, a spus el reporterilor. “Nu am avut de-a face cu el de foarte mult timp.”

Totuși, un detaliu a sporit și mai tare interesul presei americane pentru acest dosar.

Bannon a fost reținut la 7:15 a.m. pe un iaht de 35 de milioane de dolari în largul coastei Westbrook, care aparține unuia dintre asociații săi, fugarul miliardar chinez Guo Wengu.

Relația: Afacerile lui Bannon cu miliardarul chinez dorit au început la scurt timp după ce acesta a părăsit Casa Albă. Ștefan K. Bannon, odată cel mai bun consilier politic al președintelui Trump, a fost localizat pe baza semnalului telefonului mobil, pe iahtul lui Guo Wengu.

Mai multe surse au declarat pentru NBC News că există o anchetă federală independentă care implică o companie legată de ambii parteneri, GTV Media Group. După cum The Wall Street Journal a raportat pentru prima dată miercuri, FBI, procurorul general al statului New York și Securities and Exchange Commission examinează dacă legile privind valorile mobiliare au fost încălcate în timpul unei oferte private de 300 de milioane de dolari făcută de companie în primăvara acestui an. Într-un memoriu către potențiali investitori, potrivit The Journal, compania l-a identificat pe Bannon drept unul dintre mai acționari.

Luna trecută, Departamentul de Poliție din Insula Mercer din statul Washington a primit o plângere privind o victimă neidentificată care a devenit investitor în GTV Media Group Inc., cu promisiunea că va lansa o platformă similară YouTube, care „va exploda”, potrivit unui oficial. Investitorul a plătit 500.000 de dolari pentru a primi acțiuni la companie până la sfârșitul lunii mai, dar nu a primit niciodată acțiuni și nu a putut să ia contact cu suspectul, se arată în raport. Începând cu 10 iulie, autoritățile locale au observat că nu a fost acuzată nicio infracțiune, iar FBI cercetează problema.

Raportul incidentului din Mercer Island l-a identificat pe suspect ca fiind Guo Wengui, descriindu-l drept un „miliardar” cu sediul din New York și a relatat că există și alte victime.

Avocatul lui Guo a refuzat să comenteze, iar Guo însuși nu a putut fi contactat de jurnaliștii nbcnews.com.

Guo este o figură misterioasă și polarizantă – un cruciat autodepășit împotriva corupției comuniste chineze care a atras intriga guvernului chinez, dar a fost chemat în instanță și de alți dizidenți chinezi. O fostă angajată susține într-un proces neîncheiat că a violat-o în mod repetat, acuzație pe care miliardarul o contestă. Și un fost aghiotant al lui Trump, Sam Nunberg, se numără printre cei care s-au plâns în instanță, acuzându-l pe Guo de defăimare; el neagă acuzațiile.

„Folosind publicitatea sa la nivel mondial, profil înalt, conturi de social media și mijloace financiare aparent nesfârșite, pârâtul Guo își folosește în mod regulat platforma publică și puterea pentru a-și defăima și a-și hărțui dușmanii”, spune acțiunea Nunberg. “În acest caz, Guo și-a propus să distrugă reputația și mijloacele de viață ale reclamantului Samuel Nunberg, depunând litigii fără fundament împotriva lui și calomnind cu minciuni care îl  discreditează pe Nunberg atât personal, cât și profesional.” Procesul lui Nunberg este în desfășurare.

Guo, care și-a construit averea din imobiliare și valori mobiliare, se prezintă în interviuri și înregistrări judecătorești ca un denunțător exilat al corupției uluitoare din centrul sistemului chinez.

“Guo este un pionier al folosirii YouTube și Twitter pentru a lupta pentru statul de drept, drepturile omului, libertatea și democrația din China”, au scris avocații săi în documentele judecătorești într-un proces federal din Maryland împotriva unui activist autodescris al democrației chineze. “Guo a expus corupția răspândită în Partidul Comunist Chinez (“PCC”), în rândul unor înalți funcționari ai guvernului chinez și membrii familiei lor.”

Același proces oferă o ilustrare a diviziunilor de opinie despre Guo: inculpatul și Hongkuan Li, un binecunoscut disident care spune că a participat la protestele din Piața Tiananmen din 1989, și îl acuză pe Guo pe social media că este un „gangster”, un „comunist” cățeluș spion, „violator” și „suferind de schizofrenie”, acuzații contestate ca false de avocații miliardarului.

Acest proces intenționează să povestească istoria lui Guo, care include un incident din 1989 despre care a spus că l-a întors împotriva guvernului chinez.

În timp ce poliția a căutat să-l aresteze pentru susținerea protestelor din Tiananmen, petentul spune: „Doi polițiști beți au atacat biroul lui Guo și și-au tras armele direct asupra tinerei sale soții, care o pe ținea fiica sa de numai de trei luni. Fratele său mai mic … a încercat să o protejeze pe soția și fiica lui Guo și a fost împușcat de două ori în altercație”, se arată în proces.

Fratele lui Guo a fost trimis la spital, se arată în acțiunea în instanță, dar „polițiștii care l-au împușcat au instruit medicii să-i refuze orice îngrijiri medicale și au încuiat ușa”. Drept urmare, el a murit, iar Guo „a promis să devină un avocat persistent și curajos împotriva cleptocrației chineze”, spune procesul.

După cum a subliniat un profil al revistei New York Times în 2018, acel calendar nu pare să explice de ce Guo a petrecut următoarele două decenii îmbogățindu-se în China prin dezvoltarea imobiliară, o afacere care necesită de obicei o strânsă cooperare cu oficialii guvernamentali chiar și în democrații, să nu mai vorbim de un stat autoritar ca China. În aproape trei decenii de la moartea fratelui său, nu există nicio înregistrare despre faptul că Guo a luat o poziție publică împotriva partidului pe care el spune că l-a provocat, a scris Times.

Cu toate acestea, există acuzații și mai întunecate împotriva Guo decât ipocrizia. Un proces intentat în statul New York de o femeie chineză de 28 de ani spune că Guo a ademenit-o în SUA din China pentru a lucra ca asistent și apoi a ținut-o prizonieră timp de trei ani, atacând-o în mod repetat și violând-o. Procesul spune că a scăpat în timp ce se afla la Londra și s-a dus la ambasada Chinei și că a depus o plângere penală la autoritățile chineze.

Avocații lui Guo au negat acuzațiile în documentele judecătorești. Un avocat pentru Guo a declarat pentru NBC News că Guo și-a reiterat negarea acuzațiilor.

Într-o declarație, avocatul lui Guo a mai spus: „Dl. Guo este conștient de situația în care este implicat domnul Bannon, care a fost un puternic aliat în lupta pentru libertate și democrație în China. Eforturile trecute ale domnului Guo cu domnul Bannon în lupta pentru democrație din China nu au avut nicio legătură cu organizația We Build the Wall sau cu activitățile domnului Bannon cu organizația respectivă. Domnul Guo apreciază că, spre deosebire de Partidul Comunist Chinez, Statele Unite ale Americii oferă tuturor persoanelor acuzate în Statele Unite, inclusiv domnului Bannon, prezumția de nevinovăție și dreptul la un proces echitabil în fața unui judecător imparțial.”

În 2017, pe măsură ce profilul public al lui Guo din SUA a început să crească, un jurnalist de la Voice of America, un serviciu de știri finanțat de guvern, a obținut acordul să-l intervieveze. Planul era să difuzeze un interviu în direct timp de trei ore pe rețelele de socializare, însă oficialii de top de la Voice of America (VOA) au ordonat ca acesta să se oprească după o oră și 20 de minute, potrivit documentelor și interviurilor, pentru că erau îngrijorați că făcea afirmații neverificate.

Guo a acuzat VOA că ar fi fost infiltrat de informațiile chineze, o acuzație gravă care a aruncat agenția în agitație. Dar o anchetă a unor experți independenți în jurnalism – și o anchetă a inspectorului general al Departamentului de Stat – a ajuns la concluzia că decizia s-a bazat doar pe principii jurnalistice, au spus oficialii VOA. Jurnalistul care a aranjat interviul, șeful Serviciului Corespondenți al VOA, a fost concediat.

Într-un tweet din 2019, jurnalista, Sasha Gong, l-a citat pe Bannon spunând: “Vocea Americii a încercat să ștergă toate poveștile adevărate despre China în Serviciul Mandarin. Executivii VOA au trădat popoarele american și chinez.”

La începutul acestui an, un aliat al lui Bannon, Michael Pack, a devenit șeful Agenției SUA pentru Global Media, care include VOA, după o lungă întârziere de confirmare a numirii sale în Senat.

Jurnaliștii veterani responsabili de VOA, Amanda Bennett și Sandra Sugawara – amândoi implicați în decizia de a opri interviul Guo – și-au dat demisia imediat.

Sursa foto: NBC News