3.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 15:28
No menu items!

Profesorii refuză să facă parte din comisiile de Bacalaureat. Ponta: Vom plăti datoriile

spot_img

Sindicatele din Educație susțin că sumele pe care le primesc cadrele didactice sunt derizorii. Victor Ponta a anunțat că vor fi plătite datoriile

Bacalaureat: Absolvenţii de liceu susţin luni proba scrisă la limba şi literatura română

Examenul de bacalaureat este în pericol pentru că tot mai multe cadre didactice refuză să facă parte din comisii, deoarece sunt plătite cu sume derizorii. Reprezentanţii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au cerut miercuri Guvernului suplimentarea acestor fonduri. Premierul Victor Ponta a vorbit, tot miercuri, în ședința de Guvern doar despre plata datoriilor.

Conducerea FSLI a arătat miercuri, într-un comunicat de presă, că primeşte zilnic semnale de la liderii sindicatelor afiliate, care atenţionează că tot mai multe cadre didactice nu mai doresc să facă parte din comisiile de bacalaureat, considerându-se umilite prin banii primiţi ca supraveghetori şi evaluatori, în condiţiile în care responsabilitatea este foarte mare.

Un profesor primeşte 19 lei/zi pentru asistenţă şi trei lei pentru o lucrare corectată la acest examen de bacalaureat. Cum să nu se se simtă umiliţi? Cum să fie ei motivaţi cu această sumă? Cum să dorească ei să facă parte dintr-o comisie de bacalaureat, mai ales acum când se pune o presiune imensă pe ei, având în vedere scandalurile din anii trecuţi, care au aruncat o pată de noroi asupra întregului învăţământ din România?

Simion Hancescu
președinte FSLI

FSLI avertizează că examenul de bacalaureat, care va începe săptămâna viitoare, este în pericol. În acest context, FSLI a cerut Guvernului să găsească o soluţie pentru suplimentarea sumelor acordate cadrelor didactice din comisiile de bacalaureat.

Conducerea FSLI mai arată că un alt motiv de nemulţumire este legat de lipsa fondurilor pentru acordarea integrală a drepturilor salariale obţinute prin sentinţe judecătoreşti.

Solicităm luarea măsurilor care se impun pentru plata integrală a drepturilor salariale câştigate prin instanţă, aferente trimestrelor I şi II ale anului 2014. Altfel, riscăm să nu avem cu cine susţine acest examen important din viaţa copiilor noştri“, au conchis liderii FSLI.

Drept răspuns la aceste solicitări premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului educaţiei, Remus Pricopie, să verifice situaţia organizării Bacalaureatului din acest an şi să achite datoriile existente, adăugând că problemele vor fi rezolvate “încet, fără să cutremurăm sistemul“.

Vedeţi cu organizarea Bacalaureatului, dacă avem datorii, să le plătim. Poate trebuia să le plătim mai repede“, i-a spus Ponta ministrului, în şedinţa Executivului.

El a adăugat că mesajele actuale sunt, de fapt, cereri vechi ale mediului profesional şi că, “încet, fără să cutremurăm sistemul“, vor fi îndreptate problemele generate în perioada anterioară.

R.D.