18.7 C
București
luni, 5 iunie 2023 - 10:02
No menu items!

Profesorii NU renunță la grevă! Negocierile de la Guvern, eșuate. Sindicaliștii cer majorarea salariilor, nu vouchere și carduri

spot_img

Profesorii continuă greva generală pe timp nelimitat, până când Guvernul îi va anunța pe sindicaliști că majorează salariile cu 25%, au anunțat liderii din Educație după negocierile pe care le-au avut, la Guvern, cu șeful SGG, Marian Neacșu. Nici premierul Nicolae Ciucă, nici șeful PSD Marcel Ciolacu nu fost fost joi în București.

Liderii de sindicate au anunţat, joi seară, după noi negocieri cu Guvernul, că au înaintat solicitările lor, constând în majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25% şi ca salariul unui dascăl debutant să fie la nivelul celui mediu brut pe ţară.

”Astăzi le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă calculele necesare şi, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat, ca şi garanţie, că salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare. Noi am făcut, în momentul de faţă, o prezentare a poziţiei noastre. Mai departe, ei rămân să analizeze şi să dea un răspuns”, a afirmat Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.

El a mai subliniat că majorările veniturilor sunt solicitate pentru toate categoriile de personal, inclusiv cel nedidactic şi auxiliar. 

”Trebuie să fie o majorare care să fie acceptabilă până la sfârşitul lunii decembrie”, a adăugat Nistor, explicând că solicită acest lucru pentru ca majorările să aibă loc de la 1 ianuarie anul viitor.

O altă solicitare se referă la salariul la nivelul celui mediu brut pe ţară pentru debutanţi. Sindicaliştii au explicat că astfel salariul unui debutant ar ajunge de la 2.500 la 3.000 de lei.

Sindicaliştii au respins categoric ideea de vouchere acordate profesorilor, arătând că numărul angajaţilor din sistem care s-au raliat grevei ”se apropie de 200.000”.

”Dacă vrem să înceteze această acţiune de protest fără precedent este interesul lor să facă calculele cât mai rapid”, a mai spus Marius Nistor.

La rândul său, preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a subliniat că protestele continuă.

Liderii sindicatelor au spus că speră ca vineri să fie chemaţi la noi negocieri şi să se ajungă la o înţelegere.

E. Stan