17.5 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 6:09
No menu items!

Profesorii cer o altă ordonanță de urgență: „Principalele noastre revendicări lipsesc din actul adoptat de Guvern”

spot_img

Sindicaliștii din Educație cer o nouă ordonanță de urgență pentru că principalele revendicări ale cadrelor didactice nu se regăsesc în actul normativ adoptat de Guvernul Ciucă. 

„Principala revendicare a noastră e cea legată de garantarea printr-un act normativ a faptului că în noua grilă de salarizare profesorul debutant va pleca de la salariul mediu brut pe economie și că toată grila se va construi ținând cont de vechime, grade și așa mai departe. S-a publicat în Monitorul Oficial ordonanța și nu se face nicio referire legat de acest lucru”, a declarat la Antena 3 președintele FSLI Simion Hăncescu. 

El a afirmat că personalul din Educație vrea „să vadă dovada clară că acest lucru se va pune în practică”.

„Dacă nu se va da o altă ordonanță în care să scrie negru pe alb că acest lucru se va întâmpla, mai departe răspunde Guvernul României, nu noi. (…) Nu se face referire nici măcar la acel principiu pe care noi l-am cerut – salariul debutantului să plece de la salariul mediu brut pe economie. Ni se spune că, de fapt, în expunerea de motive (nota de fundamentare – n.r.) este trecut în acest lucru, care nu are putere juridică. Vreau ca guvernul să demonstreze oamenilor că cerința noastră este legiferată”, a încheiat liderul sindical.

„Negocierile s-au încheiat. Acesta este mesajul pe care îl transmitem public”, declara purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la briefing-ul de presă susținut după ședința Executivului.

La rândul său, ministrul Ligia Deca a afirmat că ceea ce a fost adoptat joi este răspunsul Guvernului la solicitările federaților sindicale. „Chestiunile care țin de Legea salarizării urmează să fie clarificate în discuția cu Ministerul Muncii”, a spus Deca. 

Raluca Dan