24.2 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 16:54
No menu items!

Profesorii amenință cu boicotarea deschiderii anului școlar. Cer salarii majorate și măsuri de protecție COVID

spot_img

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a lansat un apel public către parlamentari, prin care le cere “să respingă decizia Guvernului Orban de a nu majora salariile din educație, la data de 1 septembrie 2020”. “Nu lăsați școlile să devină bombe epidemiologice, expunând profesorii și elevii! Majorările salariale de la data de 1 septembrie nu sunt un moft, sunt o necesitate – din acești bani cadrele didactice își vor cumpăra măști de protecție”, spune FSLI.

“Federația noastră, care reprezintă interesele a peste 165.000 de angajați, atrage public atenția că numeroasele semnale pe care le-am primit în ultima perioadă de la sindicatele afiliate sau direct de la profesori, converg către un numitor comun: intenția cadrelor didactice de a refuza să vină la școală începând cu data de 14 septembrie, dacă Guvernul României nu va asigura toate condițiile de protecție necesare angajaților din educație, dar și elevilor, împotriva infectării cu COVID-19, precum și dacă nu se va acorda majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020″, se arată în apelul FSLI, potrivit edupedu.ro.

“În plus, nici până la această oră, deși a fost promulgată de peste o lună și jumătate legea conform căreia fiecărui elev și cadru didactic i se asigură, la cerere, un dispozitiv-laptop sau tabletă conectat la internet, nu au fost emise Norme metodologice pentru aplicarea acestei legi”, spune federația.

“FSLI: Apel public către parlamentarii României: Nu lăsați școlile să devină bombe epidemiologice, expunând profesorii și elevii! Majorările salariale de la data de 1 septembrie nu sunt un moft, sunt o necesitate – din acești bani cadrele didactice își vor cumpăra măști de protecție!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ face un apel public către parlamentarii României prin care solicităm să respingă decizia Guvernului Orban de a nu majora salariile din educație, la data de 1 septembrie 2020, decizie luată prin recenta OUG privind rectificarea bugetară. În medie, fiecare cadru didactic ar urma să primească în plus 300 de lei, bani din care își poate achiziționa măștile de protecție pe care va fi obligat să le poarte în timpul activității în unitățile de învățământ.

În anul școlar 2020-2021, peste 10 mii de cadre didactice cu vârsta de peste 65 de ani și alte aproximativ 40 de mii cu vârsta cuprinsă între 60 și 65 de ani trebuie să se întoarcă la catedră. Prin comparație cu alte sectoare socio-profesionale, educația are cei mai mulți angajați care fac parte din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire cu noul Coronavirus. Pericolul la care se vor supune colegii noștri este unul foarte mare pentru ei, dar și pentru familiile lor, situație în care se află și elevii și familiile acestora, ca urmare a numărului mare de persoane care se vor întoarce în sălile de clasă.

Angajații din educație vor intra astfel în linia întâi dacă ne gândim la expunerea în fața virusului, iar ei nu vor purta echipamente speciale. Un cadru didactic care va preda la mai multe clase, mai multe ore, va fi supus unui risc și mai mare de îmbolnăvire, pentru că va intra în contact cu zeci de elevi.

În aceste condiții, în care numărul de elevi și cadre didactice este mai mare decât în oricare alt loc populat, fie că este loc de muncă, sau un loc deschis publicului, considerăm că se impun măsuri foarte stricte, urgente și bine implementate prin care elevii și angajații din educație să beneficeze de toate condițiile, astfel încât să nu fie expuși îmbolnăvirii cu COVID-19.

Autoritățile au obligația să asigure tuturor participanților la actul educațional măști, dezinfectant, săpun și toalete funcționale, pe parcursul fiecărei zile de școală. Altfel transformăm unitățile de învățământ în bombe epidemiologice, chiar din prima zi de școală!

Cei 300 de lei, în medie, TREBUIE să fie acordați cadrelor didactice de la data de 1 septembrie 2020, pentru că aceștia sunt bani din care cadrele didactice își vor asigura măștile de protecție absolut obligatorii. Întrucât nu există în acest moment bugetată această cheltuială, profesorii au ajuns în fața acestei situații în care vor plăti pentru măștile de care au nevoie.

Le cerem parlamentarilor cărora le pasă de sistemul de educație să nu voteze OUG privind recenta rectificare bugetară în forma adoptată de Guvernul României și pentru că ar produce un grav dezechilibru în rândul bugetarilor: prin amânarea acestei majorări salariale, cadrele didactice vor primi bani în plus abia la data de 1 septembrie 2021, față de celelalte categorii care îi vor primi de la data de 1 ianuarie 2021, conform Legii nr.153/2017.

În plus, nici până la această oră, deși a fost promulgată de peste o lună și jumătate legea conform căreia fiecărui elev și cadru didactic i se asigură, la cerere, un dispozitiv-laptop sau tabletă conectat la internet, nu au fost emise Norme metodologice pentru aplicarea acestei legi. Întreg tabloul educației este plin de disfuncționalități, în condițiile în care școala va începe în mai puțin de o lună!

Federația noastră, care reprezintă interesele a peste 165.000 de angajați, atrage public atenția că numeroasele semnale pe care le-am primit în ultima perioadă de la sindicatele afiliate sau direct de la profesori, converg către un numitor comun: INTENȚIA CADRELOR DIDACTICE DE A REFUZA SĂ VINĂ LA ȘCOALĂ ÎNCEPÂND CU DATA DE 14 SEPTEMBRIE, dacă Guvernul României nu va asigura toate condițiile de protecție necesare angajaților din educație, dar și elevilor, împotiva infectării cu COVID-19, precum și dacă nu se va acorda majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020!

“Educația nu este cârciuma sistemului bugetar, iar cadrele didactice nu cer majorarea salarială pentru a-și achiziționa case, obiecte de lux, mașini scumpe sau vacanțe exotice. Au nevoie de cei 300 de lei pentru a-și cumpăra măști de protecție, dezinfectanți și materiale didactice. Tot ce își va achiziționa fiecare persoană va fi folosit în scopul desfășurării activității la clasă. Când se vor redeschide școlile, se va deschide o cutie a Pandorei, de care niciun membru al Guvernului nu este acum conștient. Avem aproximativ 50 de mii de oameni, cu vârsta trecută de 60 de ani, aruncați în linia întâi. Aceștia sunt carne de tun, așa cum vor fi de fapt toți salariații din învățământ! Credem în procesul educațional desfășurat la clasă, dar nu putem face asta oricum, ci doar prin respectarea unor condiții foarte stricte. Altfel, cine își asumă îmbolnăvirea salariaților din sistemul de învățământ și a copiilor? Apelul nostru se îndreaptă spre acei parlamentari care știu ce este demnitatea umană, decența și care înțeleg situația în ansamblul ei, nu privită doar prin intermediul unor cifre din buget!”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI”