15.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 20:10
No menu items!

Profesori universitari anchetați UPDATE

spot_img

40 de angajați ai unei instituții de învățământ superior privat din București urmează să fie audiați la Inspectoratul General al Poliției, se afirmă într-un  comunicat al Poliției Române. Poliţiştii şi procurorii fac, joi, 22 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Vâlcea şi Olt.

Cadrele didactice și angajații din cadrul personalului auxiliar sunt cercetați pentru fapte de corupţie şi fals. Potrivit unor surse judiciare, în acest caz ar fi vizate cadre didactice de la Universitatea Bioterra, care ar fi pretins bani de la studenţi pentru acordarea unor note mai mari la licenţă.

La percheziţii participă ofiţeri de poliţie de la Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu cei de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Vâlcea şi Poliţia Capitalei, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Nu e prima controversă care planează asupra Universității Bioterra.

La sfârşitul anului 2000, Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare (CNEAA) de la acea vreme a hotărât retragerea autorizaţiei şi a dreptului de funcţionare pentru toate specializările Universităţii Bioterra Bucureşti (UBB), din cauza încălcării grave a Legii acreditării şi a Legii învăţămîntului.

Neregulile descoperite vizau organizarea ilegală, la Constanţa şi Arad, a unor filiale aparţinînd departamentului de psihopedagogie, prin concesionare către unele fundaţii, precum şi emiterea de diplome şi certificate imprimate de MEN, fără ca UBB să aibă dreptul pentru asemenea tipizate.

Recent, unul dintre profesorii Universității a fost filmat de jurnaliști cu camera ascunsă pe când negocia furnizarea contra cost a două lucrări de masterat. Ministerul Educație a ordonat o anchetă fără a anunța însă rezultatele acesteia.

În cadrul universității funcționeză actualmente facultăți de drept,  de management agroturistic și de control și expertiză a produselor alimentare în București și alte localități din țară.

Conform indicelui de încredere, Universitatea Bioterra se încadrează în categoria ”încredere limitată”, iar unele facultăți componente au fost nevoite să-și închidă porțile după evaluarea ARACIS din 2011.

UPDATE ora 13.00

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că va trimite Corpul de Control la Universitatea Bioterra.

Ea a declarat că vor fi verificate, în primul rând, documentele şcolare pentru a vedea dacă respectă criteriile şi standardele impuse la nivelul insituţiei de învăţământ.

Conducerea Universității dorește ca ancheta să se desfășoare rapid

Rectorul Universităţii private Bioterra, Cornel Trandafir, a declarat joi că întreaga conducere a instituţiei de învăţământ superior este interesată de clarificarea problemelor apărute la universitate.

El a mai afirmat că este imperios necesar ca această problemă să fie clarificată pentru a evita publicitatea negativă la adresa universităţii.

Prodecanul universităţii este cercetat și el pentru fapte de corupţie şi fals, iar poliţiştii au efectuat joi percheziţii la domiciliul acestuia din zona Drăgăşani din judeţul Vâlcea, au declarat surse din cadrul anchetatorilor.

Un prodecan din conducerea Universității este acuzat că împreună cu decanul facultății sale ar fi acordat note mari la examenul de licenţă în schimbul unor sume de bani primite de la studenţi.