30.4 C
București
vineri, 12 august 2022 - 21:31
No menu items!

Profesor român, nominalizat la „Nobelul Educaţiei”. Ce ar face cu premiul de 1 milion de dolari

spot_img

O profesoară din Drobeta-Turnu Severin a intrat în cursa pentru desemnarea celui mai prestigios profesor din lume.

S-a înscris online, la fel ca mii de profesori din peste 120 de ţări, şi a ajuns în primii 50. Este singurul dascăl din România care a reuşit această performanţă, iar dacă va câştiga, va primi un premiu de un milion de dolari!

Cu aplauze şi lacrimi de emoţie. Aşa a fost primită de elevii săi profesoara de matematică de la Colegiul Traian, din Drobeta-Turnu Severin. La patru luni după ce a aplicat online pentru concursul „Global Teacher Prize”, supranumit şi „Premiul Nobel pentru Educaţie”, profesoara a primit vestea cea mare.

„Am depus aplicația, o aplicație prin care trebuia să îmi demonstrez activitatea didactică, excelenţa de-a lungul timpului”, spune profesoara de matematică, Manuela Prajea.

Manuela Prajea lucrează în învăţământ de 25 de ani şi în tot acest timp a obţinut zeci de premii atât în ţară cât şi în străinătate.

Pereţii din biroul doamnei profesor sunt tapetați cu diplome și medalii obținute în ultimii 10 ani. Cea cu care se mândrește cel mai mult este una din 2011, oferită de Statele Unite pentru excelență în educaţie.

În 2013 a primit titlul de „Profesorul anului” din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, pentru merite excepţionale în pregătirea elevilor la matematică şi pentru „Contribuţia adusă la dezvoltarea activităţilor matematice”.

Vestea că s-a înscris la concursul mondial pentru profesorul anului a fost primită cu surprindere şi bucurie de colegii profesoarei.

Dacă va câştiga premiul de 1 milion de dolari, profesoara spune că îl vad dona liceului pe care îl conduce.

„Sincer, mă aşteptam că dacă va obține acest premiu, să decidă să îi doneze școlii pentru că este o profesoară foarte implicată”, a precizat o elevă.

Global Teacher Prize a fost înfiinţat în 2014 de Fundaţia Varkey şi este o competiţie deschisă profesorilor din toată lumea care predau tinerilor între 5 şi 18 ani. Câştigătorul, care va fi anunţat în martie, va primi premiul de la fostul preşedinte american Bill Clinton.