Profesor de la un prestigios liceu din Capitală, acuzat că își umilește elevii. Baiat pus să se târască, în genunchi, pentru o notă mai mare

Directorul unei școli din Capitală, Marcel Bartic, a dezvăluit, pe contul său de Facebook, umilintele la care a fost supus un elev de liceu din Bucuresti de către profesorul său de matematică, pentru a un punct în plus la teză.

Potrivit profesorului Bartic, într-unul dintre “cele mai prestigioase licee din București”, un profesor de matematică apelează la o tactică umilitoare pentru a-i testa pe elevii care vor o notă mai mare. Dascălul îi pune pe tineri să se târască, în genunchi, din bancă până la el la catedră.

Ultimul incident de acest fel a avut loc recent, când au fost discutate notele la teza pe semestrul întâi.

“Cu ocazia discutării tezei pe semestrul I, evident cu note catastrofale pentru cei mai mulți dintre copii, domn’ profesor adresează tacticos un apel celor care <<doresc să-și mărească nota cu un punct, să se târască în genunchi până la el la catedră>>. Da, ați citit bine, SĂ SE TÂRASCĂ ÎN GENUNCHI până la el la catedră. În liniștea care s-a lăsat după cugetarea magistrului, unul dintre copii, îngrozit efectiv de perspectiva de a-și pierde locul la acest liceu pentru care ai lui au făcut sacrificii foarte mari, S-A TÂRÂT ÎN GENUNCHI câțiva metri”, scrie Marcel Bartic pe Facebook.

Profesorul Bartic are și câte un mesaj pentru copilul umilit, pentru colegii lui, pentru părinți și, nu în ultimul rând, pentru responsabilii din Educație.

Copile, pentru ce ți s-a întâmplat, nu ai absolut nici o vină. Individul care ți-a făcut acest rău, această agresiune, pentru că așa se cheamă în Codul Penal, trebuie să răspundă pentru ce-a făcut. Nu trebuie să te învinovățești pentru absolut nimic, este exact ca și cum te-ar fi lovit de-a dreptul, ba chiar e mai rău, pentru că profită de vârsta ta și de lipsa ta de discernământ. Spune-le părinților tăi. Luptă împotriva acestui abuz îngrozitor la care ai fost supus. Curaj!

Colegilor tăi le transmit că trebuie să fie alături de tine. Tăcerea voastră este cel mai bun complice pe care îl are acest individ. Normalitatea nu este cea pe care o trăiți voi zi de zi, ci aia în care domn profesor este dat afară din învățământ și răspunde penal pentru acțiunile lui.

Părinților acestor copii le spun că, dacă nici acum nu vor reacționa, nici o diplomă, nici un rezultat, nimic dar absolut nimic din ce vor obține copiii lor mai târziu nu le va șterge din minte și din inimă că au fost părtași la umilirea unui copil, forțat să se târască în genunchi în fața profesorului lui de matematică. Iar ei au închis ochii.

Îmi doresc ca acești oameni să aibă curajul să nu lase lucrurile așa.

(…)

Dacă vreți ca învățământul să se schimbe, doamnelor și domnilor, începeți de aici. Aveți tăria să recunoașteți că, până la reforma curriculară, cangrena care omoară învățământul vine și dinspre profesori.

V-o spune tot un profesor”

Marcel Bartic
postare pe Facebook

Deși Marcel Bartic a refuzat să dezvăluie numele liceului în care au loc astfel de incidente, surse citate de stirileprotv.ro au precizat că este vorba despre Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu”.

R.D.

NICIUN COMENTARIU