Profesoara Bianca Guțan, înlocuită de pe lista pentru judecătorul român la CEDO

CEDO

CEDO

Ministerul Justiţiei (MJ) a transmis Guvernului un memorandum cu propunerea de modificare a listei de candidaturi înaintată Consiliului Europei pentru desemnarea unui judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în sensul înlocuirii Biancăi Guţan cu candidatul de rezervă, Tudor Panţîru.

“Decizia a fost luată în urma primirii de către partea română a avizului Grupului consultativ de experţi pentru evaluarea listei naţionale de propuneri pentru ocuparea funcţiei de judecător la CEDO cu privire la candidaţii propuşi de România. Astfel, Grupul consultativ a apreciat că doi candidaţi (Iulia Antonella Motoc şi Florin Streteanu) îndeplinesc condiţiile impuse de art. 21 alin. 1 din Convenţie, în timp ce al treilea candidat (Bianca Andrada Guţan) nu îndeplineşte aceste condiţii”, explică MJ într-un comunicat.

Articolul 21 din Convenţia CEDO prevede, la alineatul 1, că “judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă consideraţie morală şi să întrunească condiţiile cerute pentru exercitarea unei înalte funcţiuni judiciare sau să fie jurişti având o competenţă recunoscută”.

Surse oficiale citate de Mediafax au arătat că motivul propunerii de înlocuire a Biancăi Guţan este legat de lipsa unei experienţe vaste în organizaţii internaţionale de apărarea drepturilor omului.

Pe 26 iunie, Comisiile juridice şi pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat negativ și candidatura Iuliei Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO.

Ceilalţi candidaţi, respectiv Bianca Guţan şi Florin Streteanu, ca şi canidatul de rezervă, Tudor Panţâru, au primit aviz pozitiv.

Bianca Guţan este doctor în drept şi lucrează ca profesor la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu.

Tudor Panțîru este judecător al Curţii Constituţionale din Republica Moldova şi fost deputat PSD în Parlamentul României. Acesta a mai fost judecător internaţional CEDO, între 1996 şi 2001, conform CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

R.D.

NICIUN COMENTARIU