16 C
București
joi, 30 mai 2024 - 10:30
No menu items!

Prof. dr. Gheorghe Burnei: Ghiozdanul nu duce la apariția scoliozei

spot_img

Prof. univ. dr. Gheorghe Burnei a explicat luni, într-o declarație acordată AGERPRES, că purtarea unui ghiozdan greu nu conduce la apariția scoliozei, dar poate să afecteze coloana vertebrală.

Niciodată ghiozdanul nu induce apariția unei scolioze congenitale. El poate să favorizeze, atunci când este purtat pe un singur umăr, mai ales pe umărul căzut puțin mai jos. Această favorizare apare numai în momentul în care durata de purtare a ghiozdanului pe umărul dispus mai jos se perpetuează o perioadă îndelungată de timp. Să înlăturăm această suspiciune. Este bine ca părinții să știe, dar nu este adevărat că acest ghiozdan poate duce la apariția scoliozei. Este bine ca ghiozdanul să fie purtat ca un troler, fie tras, fie împins„, a afirmat prof. univ. dr. Gheorghe Burnei.

Potrivit medicului, procentul de reușită a operațiilor de scolioză este de aproximativ 80%, în multe dintre cazuri cei operați putând să revină la o viață normală. „Procentul de reușită a intervențiilor, atât la mine cât și la ceilalți colegi din străinătate, este de 78 – 80%. Aceasta înseamnă că, dacă în urma unei intervenții operatorii s-a reușit să se corecteze măcar 5 – 10% din capacitățile cu defecte ale pacientului, înseamnă că rezultatul este satisfăcător și poate fi bun sau chiar foarte bun. Avem cazuri care au revenit la o viață normală și la deplasarea pe stradă, după un an, arată că ei trăiesc în condiții normale”, a spus mai Gheorghe Burnei.

El a menționat că incidența scoliozei la fete este mai mare decât la băieți și din cauza unui tonus muscular scăzut sau a unei „laxități” crescute a articulațiilor, în general cele de la coloana vertebrală. „Incidența (bolii – n.r.) la fete este superpozabilă pe apariția unui tonus scăzut pe sistemul muscular sau laxitate crescută la nivelul articulațiilor în general și articulațiilor de la coloana vertebrală. (…)Toate aceste lucruri pot constitui factori ce pot să fie incriminați în cauzalitatea acestei afecțiuni”, a explicat profesorul universitar doctor.

Medicul și-a exprimat speranța ca, până la sfârșitul anului, să fie realizată o statistică privind incidența scoliozei la nivel național. El a reamintit că, în octombrie 2015, a fost implementat un program național pentru scolioză.

„La noi în țară nu se cunoaște această incidență, însă din octombrie anul trecut s-a instituit un program național cu Centrul la Spitalul „Marie Curie” care analizează incidența scoliozei anual – atât a scoliozelor care survin la preșcolari, cât și a celor care survin după vârsta de 7 ani. Am instituit acest program de depistare precoce a scoliozelor la copii și adolescenți. (…)Sperăm ca, într-un an și după aceea și anii care vin, să aflăm incidența acestei afecțiuni și, în funcție de aceasta, să luăm măsurile corespunzătoare. (…)Sperăm ca, până la finalul anului, să aveam o statistică completă și, în funcție de aceasta și Ministerul Sănătății, să se orienteze și să dirijeze fondurile, în așa fel încât toți acești copii să beneficieze la momentul oportun de tratamente necesare: kinetoterapie, corsete și intervenții operatorii”, a mai spus Gheorghe Burnei.