19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 11:58
No menu items!

Produsele şi serviciile antivirus provenite direct sau indirect din Rusia, interzise prin lege pentru instituțiile publice din România

spot_img

​Guvernul vrea să adopte miercuri proiectul de lege care va interzice folosirea și achiziția de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenind din Rusia sau aflate sub controlul acestei țări, pe motiv că, în contextul războiului din Ucraina, Rusia ar putea exploata aceste soft-uri într-un atac cibernetic. 

Proiectul stabileşte cadrul juridic şi instituţional în vederea interzicerii achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă.

„În contextul războiului de agresiune asupra Ucrainei, tot mai multe state membre ale Uniunii Europene au emis recomandări sau acte normative cu caracter imperativ prin care au impus propriilor lor autorităţi şi instituţii publice să schimbe soluţiile antivirus dacă le folosesc pe cele de la Kaspersky Lab, deoarece există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic. Spre exemplu, Autoritatea germană BSI (Federal Office for Information Security) avertizează că riscul poate fi mai mare pentru companiile din domeniul infrastructurilor esenţiale”, prevede expunerea de motive, potrivit Agerpres.

Ce sancțiuni vor fi și ce instituții vor fi exceptate de la aceste obligații

Achiziționarea, instalarea și utilizarea produselor și serviciilor interzise, precum și neîndeplinirea obligației privind dezinstalarea, respectiv deconectarea produselor și serviciilor interzise vor fi considerate contravenții și se vor pedepsi cu amenzi cuprinse între 50.000 de lei și 200.000 de lei.

Nu toate instituțiile vor fi însă obligate să respecte această lege.

În proiectul de lege se spune că „prevederile prezentei legi nu se aplică autorităților și instituțiilor publice cu atribuții proprii în domeniul securității naționale, în domeniul securității cibernetice (n.a. SRI, STS ori DNSC), apărării naționale și ordinii publice”.

După ce va fi adoptat de Guvern, proiectul de lege se va duce spre dezbatere și adoptare în Parlament.

                                                                                                                  Adina Silav