27.4 C
București
joi, 30 iunie 2022 - 22:24
No menu items!

Produsele din Lidl, Kaufland şi Delhaize din Germania, Olanda şi Belgia, analizate de autoritățile române, în scandalul standardului dublu la alimente

spot_img

Ministerul Agriculturii din România a anunțat că a trimis specialiști în magazine alimentare din Germania, Olanda și Belgia, care au prelevat 29 de probe, din preparate din carne, preparate din lapte, conserve de pește, ciocolată, pentru a le compara cu produse similare din România.

Probele au fost înaintate spre analiză comparativă Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București, aparținând ANSVSA. Ungaria și Slovacia au inițiat un scandal public la începutul acestui an, după ce au anunțat că produsele vândute de companiile occidentale pe piețele proprii sunt inferioare calitativ produselor similare vândute pe piețele din Europa de Vest.

Detalii publicate de MADR:

  • O echipă din România formată din specialiști din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor s-a deplasat la Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) și Bruxelles (Belgia), în perioada 19 – 26 iunie 2017.
  • Echipa a avut ca obiectiv realizarea studiului comparativ în ceea ce privește produsele alimentare susceptibile de dublu standard.
  • Deplasarea s-a realizat ca urmare a scrisorilor transmise de ministrul Petre Daea omologilor săi din Olanda, Germania și Belgia.
  • În România, în vederea analizării şi depistării eventualului dublu standard în privința calității alimentelor produse în Vestul Europei, s-a constituit, la finalul lunii februarie a.c., un grup de lucru format din reprezentanți ai instituțiilor menționate.
  • Grupul a realizat, într-o primă etapă, analize de laborator pentru un număr de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de pește, miere albine, legume și fructe), având ca termen de comparație informațiile declarate pe etichetă de către producători/distribuitori.
  • Pe perioada deplasării, au avut loc întâlniri cu oficiali ai ambasadelor din țările menționate și cu experți/reprezentanți ai autorităților de control din Belgia. Delegația României a prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate în funcție prezența lor în statele mai sus menționate și în România, precum și de produsele identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din țările vizate: Lidl – Germania și Olanda; Kaufland – Germania; Belgia – Delhaize (care în România funcționează sub brandul Mega Image).
  • Produsele recoltate au fost selectate conform competențelor de către reprezentanții ANPC și ANSVSA, ținând cont de ingredientele și declarațiile nutriționale ale acestora și, mai ales, ținând cont ca aceleași produse din țările vizate să aibă același producător cu cele comercializate în România.
  • Deplasarea s-a încheiat în seara zilei de 26.06.2017, când probele recoltate din Belgia, Olanda și Germania au fost predate în condiții optime (refrigerator cu temperatură controlată) către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București, ce  aparține ANSVSA.  
  • După revenirea în țară, în perioada 28-29 iunie 2017, aceeași echipă a efectuat acțiuni de prelevare a produselor identice prelevate din Belgia, Olanda și Germania, comercializate pe piața din România.
  • După finalizarea analizelor de laborator și emiterea buletinelor de analiză se va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ, raport ce va fi adus la cunoștința opiniei publice. 

T.S.