13.8 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 8:24

Producătorii de medicamente generice: Fraudele de la CNAS cresc artificial taxa clawback

spot_img

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, a solicitat mai multă transparență în procesul de calculare al taxei clawback, în contextul menținerii unui nivel nejustifcat de mare al cuantumului acestei taxe, ce nu poate fi explicat prin creșterea consumului de medicamente. 

Într-un comunicat public, APMGR atrage atenția că existența unei fraude de peste 9,4 milioane de lei în modul de utilizare al fondurilor alocate cheltuielilor cu medicamente de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, făcută publică în ultimul raport de audit al Curții de Conturi, este îngrijorătoare pentru producătorii de medicamente întrucât determină creșterea artificială a taxei clawback.

”Autorităţile au datoria să corecteze această fraudare flagrantă a sistemului public de sănătate, iar o prima măsură ar putea să fie mai multă transparență în modul de calcul al taxei clawback, solicitată de nenumărate ori de către industria farmaceutică”, a declarat Laurențiu Mihai, director executiv APMGR.

APMGR atrage atenția că, în lipsa acestei măsuri, CNAS nu va avea niciun interes să stopeze frauda din sistemul public de sănătate întrucât aceasta este transferată în totalitate în sarcina producătorilor de medicamente prin taxa clawback. 

Din cauza taxei clawback, care este la un nivel ”nesustenabil” și a cadrului fiscal și de reglementare nefavorabil, producătorii de medicamente generice au fost nevoiți în ultimii ani să disponibilizeze peste 500 de angajați și să închidă linii întregi de producție de medicamente, ceea ce a dus la dispariția a peste 2.000 de medicamente cu prețuri accesibile de pe piață. ”Menținerea actualului sistem va duce la intrarea în colaps a industriei locale producătoare exclusiv de medicamente generice și va lipsi milioane de pacienți de medicamente vitale”, se arată în mesajul public.

Companiile membre APMGR au capacități de producție în București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Constanța unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind. Industria medicamentelor generice contribuie cu cca 1,5% la PIB și asigură peste 8.000 de locuri de muncă.

V.B.