Producătorii de medicamente din România au înființat un Patronat. Care sunt obiectivele

Principalii producători de medicamente cu facilități de producție în România au anunțat marți înființarea Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România – PRIMER, ca organizație profesională independentă care își propune ca România să devină un hub european al producției de medicamente.

 “România are o tradiție îndelungată în industria farmaceutică iar contribuția pe care fabricile de medicamente din România, indiferent de capital, o au la dezvoltarea economică este esențiala pentru evoluția noastră ca stat european modern”, a declarat Dragoș Damian, director executiv PRIMER.

”Sectorul manufacturierii produselor farmaceutice este strategic, plătește taxe și impozite în România, a creat mii de locuri de muncă pentru personal de înaltă calificare și asigură medicamente esențiale pentru români, în ciuda unui mediu concurențial care îi este potrivnic și în care nu găsește niciun sprijin din partea autorităților. Medicamentul Made in Romania este respectat în peste 100 de țări în care este exportat, mai puțin în țara lui de origine”, a adăugat Damian.

 Obiectivele imediate ale PRIMER:

  • O revizuire a taxei clawback care să țină cont de interesele economice ale României și care să ajute producătorii locali și potențiali investitori să poată beneficia de un mediu concurențial corect. Aceasta înseamnă implementarea de la 1 iulie 2017 a formulei de clawback diferențiat Plx 425/2014 care este blocată în Parlament de peste 3 ani și, începând cu 2018, trecerea la taxa clawback zero pentru medicamentele generice, care nu sunt răspunzătoare pentru creșterea costurilor din sistemul de sănătate.
  • Modificări urgent în metodologia de calcul a prețurilor care să aibă în vedere excluderea prevederilor ambigue legate de patent și care să permită aprobarea și includerea în maximum 30 de zile în  catalogul național (Canamed) a prețurilor pentru medicamentele generice;
  • Adoptarea unor facilități fiscale pentru achiziția de licențe de fabricație și echipamente de producție și a unor facilități comerciale de genul celor din din Legea 150/2016, care să asigure prezența unui minim de medicamente fabricate în România pe canelele comerciale, având în vedere că producția locală poate facilita accesul fără obstacole a pacienților la o gamă largă de medicamente de primă nevoie.

”PRIMER cere autorităților să lanseze de urgență consultări cu producătorii industriali de medicamente din România pentru identificarea măsurilor care să oprească criza închiderii fabricilor de medicamente și a dispariției medicamentelor si care să aducă această industrie dintr-o Cenușăreasa a economiei într-un factor de dezvoltare economică accelerată”, se arată într-un comunicat al Patronatului.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 15 fabrici de medicamente din țară: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, BIO-EEL SRL, Biofarm, Gedeon-Richter, Infomed Fluids, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia, Vim Spectrum.

V.B.

NICIUN COMENTARIU