13.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 22:54
No menu items!

Producătorul Viorel Sergovici, câștigător cu cel mai premiat film, „Aurora”, suspectat de evaziune şi spălarea banilor

spot_img

viorel-sergovici

Viorel Sergovici Jr., CEO-ul „Silver Bullet Film”, casa de producţie implicată în numeroase proiecte hollywoodiene, dar şi principal furnizor de reclame pentru televiziuni, este pus sub acuzare alături de colaboratorii săi, Cristian Dan Răileanu şi Mihaela Preda. Aceştia sunt urmăriţi penal pentru că ar fi scos profitul din companii prin intermediul unui mecanism de spălare a banilor întreţinut de bucureştenii Tiberiu Negoescu şi Cristian Păun, arestaţi deja în acest dosar. Procurorii şi poliţiştii bucureşteni au făcut, săptămâna trecută, mai multe percheziţii la studiourile şi sediile companiilor de producţie, situate în Voluntari şi Buftea. În același dosar este cercetat și partenerul de afaceri al Ioanei Băsescu, Mihai Corbu, administratorul NIS Petrol.

Activitatea lui Sergovici Jr. este legată şi de prolificele case de producţie „Saga Film” şi „Indie Junction”. Conform unei prezentări oficiale, cariera lui Viorel Sergovici Jr. implică producţia a peste 35 de filme, dar şi a sute de reclame. Cea mai recentă colaborare a sa a fost cu regizorul Jeff Burr în filmul „Luger”, filmat în România şi Anglia. Viorel Sergovici este şi principalul susţinător al talentatului regizor român Cristi Puiu, iar Saga Film este coproducătoar al celui mai premiat film românesc de până acum: 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile.

Documentele oficiale ale anchetei arată că, timp de trei ani, cele trei companii de producţie au trecut aproape 1,5 milioane de lei prin conturile a şapte firme fantomă, firme care nu doar că nu funcşionau la sediile declarate, ci nu aveau nici măcar angajaţi declaraţi la ITM şi nu înregistrau nicio activitate. Anchetatorii au urmărit nu doar rulajele conturilor, ci i-au şi interceptat pe cei care „gestionau” maşina de spălat bani. Procurorii susţin că pentru servicile lor, membrii reţelei percepeau comisioane între 6 şi 8% din sumele transferate, comenzile fiind făcute telefonic, iar banii „curaţi” fiind recuperaţi „la pungă” de oamenii de afaceri. Cel mai des, beneficiarii veneau direct la restaurantul „Business”, pe care Negoescu îl deţinea chiar la doi paşi de Palatul Parlamentului, alteori direct de acasă de la adminstratorii reţelei.

 

PĂUN CRISTIAN NICOLAE: Alo!

DOMN: Salut! Poţi să vorbeşti, eşti la birou?

PĂUN CRISTIAN NICOLAE: Nu sunt la birou dar spune-mi!

DOMN: Eh, vroiam să ştiu dacă a apărut P..!

PĂUN CRISTIAN NICOLAE: Da, sigur! De ieri, de alarteieri!

DOMN: Am înţeles…păi ce rugăminte am…să-mi spui tu când poate să treacă Bărdăşan, după ce oră, ca să-I spun să vină, să-I dai lui, şi îi dai fără 15.

PĂUN CRISTIAN NICOLAE: OK, deci fără 15. Păi să treacă pe la 3-3 jumate.

DOMN: 3-3 jumate sau după.

PĂUN CRISTIAN NICOLAE: Nu nu nu, că atunci ajung eu înapoi, sunt cu biscuiţii…

DOMN: Am înţeles, deci după 3 jumate îi zic.

PĂUN CRISTIAN NICOLAE: P…-ul fără 15. Am..am Softmovie de 2 ori..

DOMN: Nu, alea nu, ţine-le la tine.

PĂUN CRISTIAN NICOLAE: Mai am o…a mai apărut o Multimedia dar a apărut ieri şi tu mi-ai zis pentru aia să-l sun pe ăla doar atunci dacă apărea.

DOMN: Şi l-ai sunat pe…?

PĂUN CRISTIAN NICOLAE: Nu, păi ieri a apărut.

DOMN: Lasă că-l sun eu şi-i zic să vină după 3 jumate tot aşa. Şi altceva?

PĂUN CRISTIAN NICOLAE: Şi astăzi o Saga! 2900…ceva aşa.

DOMN: Stai că asta nu mai ştiu..

PĂUN CRISTIAN NICOLAE: S-ar putea să fie a lui Răzvan,(n.n Răduţiu) că şi el m-a întrebat ieri dacă…

DOMN: Nu e a mea. Nu e a mea. Nu, decât ei doi, ….. ul pentru…

PĂUN CRISTIAN NICOLAE:  Da, da, gata. 15 şi ălălaltul cu 12.

DOMN: Bine, mersi mult.

PĂUN CRISTIAN NICOLAE: Cu plăcere, pa pa!

Interceptare
12.12.2013, ora 12.28

 

Din decembrie 2009 până în ianuarie 2014, cele 52 de SRL-uri au transferat în conturile controlate de cei doi 87 milioane de lei, „contravaloarea unor servicii sau bunuri care în realitate nu s-au livrat/prestat niciodată”.

 

Scopul acestor transferuri a fost în primul rând sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat (prin majorarea artificială a cheltuielilor, îngreunarea descoperirii fraudelor fiscale, dar şi transfromarea întregii sume în venituri personale ale reprezentanţilor societăţilor comerciale – printr-un sistem de disimulare a activităţilor ilicite şi crearea unei aparenţe de totatăl legalitate). Pentru serviciile oferite, din banii pe care îi încasau, aceştia îşi opreau un comision de 6-8%

Referat cu propunere de arestare preventivă

Banii rulaţi eraus scoşi de soţia lui Negoescu şi un al patrulea personaj de încredere, Nicolae Lucian Vanea. Pe numele cărora erau eliberate carduri bancare şi token-uri, iar, ca să justifice retragerile masive, cei doi împuterniciţi mergeau la bănci cu contracte de împrumut fictive pentru sume între 2 milioane şi 4 milioane de lei.

Mihaela Chiper