15 C
București
duminică, 21 aprilie 2024 - 21:21
No menu items!

Producţia industrială din România în scădere

spot_img

România a înregistrat în luna august a treia scădere a producţiei industriale din Uniunea Europeană (UE), de 1,1%, faţă de luna precedentă, în timp ce pe ansamblul blocului comunitar a fost consemnat un avans de 0,3% al acestui indicator, a anunţat vineri Eurostat.

În zona euro, producţia industrială a crescut în august cu 0,6%.

Cele mai importante scăderi în ritm lunar au avut loc în august în Cehia (-2,9%), Danemarca (-2,8%), România şi Finlanda (-1,1% în ambele ţări), în timp ce creşteri majore au fost înregistrate în Portugalia (6,8%) şi Lituania (4,6%).

Faţă de aceeaşi lună din 2011, producţia industrială din România a scăzut cu 1,7% în august, în contextul în care pe ansamblul UE s-a înregistrat un declin de 1,8%. În zona euro, scăderea a fost de 2,9%.

Cele mai mari scăderi faţă de august 2011 au fost consemnate în Italia (-5,2%), Spania (-3,2%) şi Cehia (-3,1%). Pe de altă parte, cele mai importante creşteri ale producţiei industrial s-au înregistrat în Slovacia, de 17%, Lituania (11,1%) şi Letonia (8,1%).

Experţii ING estimează că acestă tendinţă va continua pe tot parcursul trimestrului 3 în care economia Romaniei va scădea cu 0,4%.

În raportul întocmit de aceştia la sfârşitul lunii septembrie se spune că indicatorul de încredere în economie (ESI) a continuat să se înrăutăţească în septembrie, fiind înregistrate scăderi pe toate componentele sale. Conform estimărilor, media trimestrului al treilea indică încetinirea creşterii anuale a PIB mai jos de 1%, scăzând de la 1,1% în trimestrul doi al acestui an.(S.S.)