23.2 C
București
marți, 6 iunie 2023 - 14:53
No menu items!

Producătorii de soft, scutiți de la plata impozitului pe venit

spot_img

Ordinul în acest sens a fost publicat în Monitorul Oficial

computer_

Angajatorii care au ca activitate crearea de programe pentru computere vor fi scutiţi de la plata impozitelor pe venit dacă au realizat în anul precedent un venit de cel puţin 10.000 de dolari din comercializarea softurilor. Ordinul în acest sens a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

Potrivit ordinului, scutirea se aplică pentru fiecare angajat, în condiţiile realizării în anul precedent a unui venit de cel puţin 10.000 de dolari din comercializarea softurilor. Prin împărţirea cifrei de afaceri din vânzările de soft la acest plafon, se va determina numărul maxim de salariaţi care beneficiază de această scutire.

Posturile pentru care se va acorda scutirea de impozit sunt: administrator baze de date, analist, inginer de sistem în informatică, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic.

Persoana care beneficiază de scutire trebuie să fie încadrată într-un compartiment specializat de informatică, evidenţiat distinct în organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, direcţie, departament, serviciu, birou, compartiment sau altele similare. În plus, se poate beneficia de această scutire indiferent de momentul angajării şi fără a fi condiţionată de contribuţia acesteia la realizarea plafonului minim de venit.

Calculul plafonului se efectuează la cursul valutar mediu al fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul. Se prezumă că veniturile din vânzările de soft sunt contabilizate distinct de celelalte venituri ale societăţii şi se regăsesc în balanţele analitice.

R.D.