13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 2:18
No menu items!

Producătorii auto din China mai fac un pas în Europa: acord pentru o fabrică Geely în Belarus

spot_img

Producătorii auto din China mai fac un pas în Europa: acord pentru o fabrică Geely în Belarus

Liderii politici din Belarus au semnat în această săptămână o serie de acorduri cu Geely Holding, care presupun înființarea unei fabrici cu o capacitate de 120.000 de autoturisme pe an. Acesta este primul proiect comun în domeniul auto dintre China și Belarus, stat care a făcut parte din URSS și care și-a păstrat o economie centralizată.

Acordul prevede înființarea companiei BELGEE, în care participă Geely, compania bielorusă Belaz – a doua ca mărime din lume în producția utilajului minier și Soyuz – un joint-venture format din Shenzhen Shentou Investment și grupul bielorus BATE.

Noua companie va produce pentru început patru din cele mai populare modele ale mărcii Geely – SUV-EX7, SC7, SC5 și LC-CROSS.

Proiectul prevede extinderea ulterioară a capacității de producție, pentru a acoperi piețele din Rusia, Ucraina și alte state ex-sovietice.

Anul trecut producătorul auto chinez Great Wall Motors a deschis prima fabrică din Uniunea Europeană, în Bulgaria, printr-un joint-venture cu compania bulgară Litex Motors.

 Vlad Bârleanu