3 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 3:58
No menu items!

Producători: Embargoul impus de Rusia va bloca indirect și piața de legume-fructe din România

spot_img

Companiile românești cer notificarea pagubelor către Comisia Europeană

tanase

Producătorii de legume și fructe se află în imposibilitatea de a mai valorifica producția anului 2014 din cauza invaziei de legume-fructe destinate inițial pieței rusești, a declarat, luni, Aurel Tănase, directorul general al Organizației Interprofesionale Naționale Prodcom Legume-Fructe din România.

În urma embargoului impus de Federația Rusă țărilor UE, cantități mari de fructe vor intra pe piața românească, blocând comerțul intern și intracomunitar pentru operatorii români.

Producătorii români de legume și fructe cer Ministerului Agriculturii să notifice Comisia Europeană cu privire la pierderile pe care aceștia le înregistrează în urma embargoului impus de Federația Rusă țărilor membre UE.

Tănase a spus că zeci de tiruri sunt întoarse din Federația Rusă spre țările UE, iar o parte va lua calea pieței de desfacere din România.

Astfel, Ministerul Agriculturii ar trebui să demareze urgent procesul de evaluare a pagubelor pe care le vor înregistra producătorii de legume și fructe, astfel încât până vineri să fie finalizat acest proces.

”Noi nu cerem de la minister, pentru că suntem convinși că nu au, există și alte probleme în România, nu numai ale noastre. Noi cerem ca măsurile compensatorii care se vor aplica pentru țările Comunității Europene, pentru Olanda, pentru Franța, Grecia și pentru Italia să fie aplicate și în România. Noi nu suntem paria”, a spus Barbu Valentin, președintele Asociației de Pomicultură din România, citat de Agerpres.

Producătorii de legume-fructe au declarat că în prezent nu se pot face estimări exacte cu privire la pierderile pe care le vor înregistra, însă costurile de producție sunt estimate la sute de milioane de euro.

Pe 7 august, Rusia a decis interzicerea importurilor de fructe, legume, carne, pește, lapte și lactate dinspre SUA, UE, Australia, Canada și Norvegia, ca ripostă la sancțiunile economice și comerciale impuse de Uniunea Europeană.

Ulterior, ministrul Agriculturii Daniel Constantin a afirmat că decizia Rusiei nu afectează major România, pentru că exporturile din 2014 pe aceste nișe au fost de 41 de milioane de euro. ”Nu reprezintă mare lucru, care să ne afecteze direct, doar indirect, în timp, atunci când produsele din alte țări, Germania sau Polonia, mari exportatoare pe piața din Rusia, ar trebui să ajungă undeva pe o piață”, a spus Constantin.

S.Z.