2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 7:15
No menu items!

Procurorul Petre Voinescu, actual director la Antifraudă, i-a „achitat” pe evazioniștii reținuți de DNA

spot_img

Voinescu_Petre

Procurorul Petre Voinescu – acum director în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), fost prim-procuror al Parchetului Tribunalului Giurgiu, a decis, pe 25 martie anul acesta, să nu-l trimită în judecată pe unul dintre liderii rețelei de evaziune fiscală, pentru care DNA cere acum arestarea.

Astfel, potrivit portalului instanțelor, MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN și un “locotenent” al său, EL KHOURY ELIAS, au fost cercetați, anul acesta, într-o altă cauză (dosarul nr. 85/II/2/2013) de procurorii Parchetului Tribunalului Giurgiu.

În mai anul acesta, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a contestat în instanță ordonanța din 25.03.2013 a primului procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu de netrimitere în judecată a celor doi. Pe 25 martie, prim procuror al Parchetului Tribunalului Giurgiu era Petre Voinescu, delegat, în toamna acestui an, la Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Pe 30 septembrie anul acesta, după patru termene de judecată, Tribunalul Giurgiu a respins însă plângerea formulată de ANAF împotriva ordonanței procurorului.

Redăm integral decizia instanței: “Respinge ca inadmisibilă plângerea formulată de petenta Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Giurgiu, cu sediul în Giurgiu şoseaua Bucureşti nr. 12, judeţul Giurgiu, împotriva ordonanţei din 25.03.2013 a primului procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, dată în dosarul nr. 85/II/2/2013. În baza art. 192 alin. 2 Cod procedură penală, obligă petenta să plătească statului suma de 50 lei cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 30.09.2013”.

DNA a precizat, marți, într-un comunicat de presă, că, începând din 2010 și până în prezent, membrii rețelei de evaziune – prezentați Curții Supreme cu propunerea de arestare preventivă – au derulat activități infracționale de constituire, respectiv aderare și sprijinire a rețelei infracționale ce vizează producția și desfacerea produselor din carne.

În referatul transmis de anchetatorii DNA magistraților se arată că, printr-un amplu mecanism evazionist, în cadrul căruia au fost utilizate societăți comerciale de tip fantomă (adică societăți comerciale care nu funcționează la sediul declarat, au asociați și administratori cetățeni străini, care nu pot fi găsiți la reședințele declarate) inculpații au derulat operațiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale.

Astfel – subliniază procurorii – în intervalul 2010-2013, membrii rețelei infracționale au derulat operațiuni comerciale triunghiulare scriptice (în realitate mărfurile fiind valorificate fără forme legale pe piața internă, cu eludarea legislației privind obligațiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit), iar reușita fraudei fiscale a fost posibilă datorită măsurilor de precauție folosite și sprijinului funcționarilor fiscali ai statului român, ai organelor de urmărire penală, astfel că, din probele administrate până în acest moment al cercetărilor, au reieșit următoarele modalități infracționale de lucru relevante:

  • inculpatul MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN, asociat unic și administrator al S.C. SAM PLUS INTERNATIONAL S.R.L București, a fost principalul organizator al grupului infracțional la care au aderat persoane interpuse, respectiv o parte dintre inculpații din prezenta cauză, implicați în înființarea firmelor fantomă, coordonarea operațiunilor și reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale.

Probele administrate în cursul urmăririi penale au relevat că MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN ar fi fost asistat în activitatea infracțională a societăților fantomă folosite de rețeaua de evaziune, în principal de către inculpatul MASRI MOHAMED MAHMOUD (vărul său) asociat în cadrul S.C. MONDO LAND INTERNATIONAL S.R.L Giurgiu, care a coordonat direct activitatea grupului, în momentele în care MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN nu se afla pe teritoriul României, a menținut legătura și i-a îndrumat pe inculpații care erau subordonați direct acestuia în cadrul rețelei infracționale (respectiv inculpații: ABDUL MOUNIM AL ZAID, ZAMFIR SORINA IOANA, LUNGU RĂZVAN ADRIAN, GROZA VASILE BUJOR (poreclit ELTON) ALI A ALI.)

“De asemenea, MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN a beneficiat de sprijinul infracțional al inculpatului ȘTEFAN SORIN CRISTIAN (asociat în cadrul S.C. SCORPION COMPANY 2000 S.R.L.) care i-a asigurat puncte de lucru și spații de depozitare pentru mărfurile achiziționate prin intermediul societăților fantomă. De asemenea, probele administrate în cursul urmăririi penale au relevat că inculpatul ȘTEFAN SORIN CRISTIAN a intermediat legăturile dintre inculpatul MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN și funcționari din cadrul ANAF care au efectuat controale fiscale formale asupra societăților fantomă și în favoarea intereselor evazioniste”, mai notează procurorii DNA.

“Probele administrate până în acest moment al urmăririi penale au relevat că, începând cu anul 2010, MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN a pus la dispoziția relațiilor sale de afaceri, circuite formate din zeci de firme fantomă create în vederea diminuării drastice a impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat, obținerii de rambursări de TVA, rezultate din livrări fictive de bunuri către state membre UE. În acest circuit evazionist au fost implicate zeci de firme „fantomă” la care asociați și administratori au fost cetățeni români și străini (inculpații EL KHOURY ELIAS, ATEF EL SAID ABD EL AZIZ EL KELEINI, ALI A. ALI, GHAZIRI RAMI (proprietarul Agroli Group, societate care deține Avicola Crevedia – n.r.) , RAMI BITAR, GROZA VASILE BUJOR (poreclit ELTON) și DAHER ORLANDO EMIL)”, se mai arată în referatul DNA.

Anchetatorii susțin că probele administrate până în acest moment al urmăririi penale au relevat că rolurile infracționale ale inculpaților erau:

  • ABDUL MOUNIM AL ZAID a racolat cetățeni străini (bulgari, sirieni, irakieni, tunisieni) pe numele cărora au fost înființate societăți comerciale utilizate în circuitul infracțional. De asemenea, acest inculpat, personal dar și prin intermediul inculpatului ZAYED HUSSEIN (fratele său) a retras în numerar sume de bani obținute din circuitul evazionist al firmelor fantomă.
  • NIȚĂ OANA a întreprins demersurile necesare pentru înființarea unor societăți comerciale în Cipru;
  • BURLACU ANTONIO LAURENȚIU, ELIAS EL KHOURY, RAMI GHAZIRI,CORBU VASILE, RĂDULESCU GEORGIAN au avut calitatea de asociați la unele din firmele fantomă, au coordonat operațiunile comerciale derulate de societățile fantomă, s-au ocupat de racolarea cetățenilor români dispuși să își asume calitatea de asociat și administrator al firmelor de acest gen în schimbul unor sume de bani, au reprezentat societățile comerciale implicate în circuitul evazionist cu ocazia controalelor fiscale asumându-și, în relația cu funcționarii fiscali, identitatea persoanelor ce figurau ca asociați și administratori la societățile fantomă; au întreprins demersuri pentru ridicarea măsurilor asigurătorii instituite de organele fiscale de control, transferul activelor către alte societăți comerciale și continuarea activităților infracționale evazioniste, folosind alte societăți comerciale, au menținut legătura cu reprezentanții autorităților fiscale și de poliție, acționând chiar, în baza acestor relații, în vederea mușamalizării controalelor la societățile comerciale implicate în circuitul evazionist;
  • ELIAS EL KHOURY, EL KHOURY CHARBEL, MARDARE ANDREI – VIOREL, EL MAHDOUN SUHEIL RASHID AHMED, MOHAMED KOULI, ZAYED HUSSEIN ATEF EL SAID ABD EL AZIZ EL KELEINI, ALI A. ALI, BITAR RAMI, SĂRĂCUȚU ADRIAN, CHRAIF ALI, ȚIGĂNILĂ MIHAIL RĂZVAN – au avut rolul de asociați la mai multe din firmele fantomă implicate în circuitul evazionist intracomunitar ce funcționau pe teritoriul României și în alte țări europene și au fost împuterniciți pe o parte din conturile societăților fantomă, fiind implicați în cadrul societăților comerciale care preluau activitatea și activele societăților comerciale, asupra cărora se aplicau măsuri asiguratorii după efectuarea controalelor de către organele fiscale și constatarea faptelor, în așa fel încât respectivele măsuri să rămână fără obiect;
  • NEAGU GEORGETA, GHERBEZAN PETRA, SORA CAMELIA, ZAMFIR IOANA SORINA, CURĂVALEA EMILIA, LEPĂDATU CRISTIANA ELENA, NEAGU GEORGETA, NIȚĂ OANA au avut atribuții de întocmire a documentației contabile pentru operațiunile comerciale realizate de către firmele fantomă și pentru operațiunile beneficiarilor reali ai circuitului evazionist;
  • LUNGU RĂZVAN ADRIAN (angajat al societății SAM PLUS INTERNATIONAL SRL și fost angajat al MSM STRATEGIC SRL), a coordonat operațiunile de transport, a menținut legătura cu șoferii, cu reprezentanții firmelor beneficiare și cu inculpatul Ștefan Sorin Cristian și a furnizat documente fictive pentru transporturile firmelor fantomă;
  • ILIE TRAIAN (inspector în cadrul ANAF), DĂNILĂ FLORIN (șef serviciu Rambursări TVA în cadrul DGFP Ialomița), ȘTEFAN SORIN CRISTIAN (cel care intermedia legătura cu funcționari fiscali din cadrul ANAF a unora dintre reprezentanții firmelor fantomă implicate în circuitul evazionist, în special a lui MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN) au favorizat direct sau prin influențarea subordonaților care desfășurau verificări fiscale, rezultatul controlului fiscal efectuat la societățile fantomă pentru a ascunde implicarea lor în circuitul evazionist, prin efectuarea unor inspecții fiscale formale și prin aplicarea de sancțiuni contravenționale formale (modice); îndrumau firmele evazioniste controlate cum să-și modifice declarațiile fiscale depuse la Administrația Finanțelor Publice (AFP) Slobozia, prin depunerea unor declarații rectificative, cu scopul obținerii restituirilor de TVA, deducerii de TVA în mod ilegal și ridicării măsurilor asiguratorii.

“De asemenea, probele administrate în cursul urmăririi penale au relevat că inculpata NICOLAE ANGELA EUGENIA, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe (altele decât PHARE), și inculpatul NICOLAE DANIEL, fiul primei menționate, în perioada 2012-2013, cu acordul, susținerea și implicarea mamei sale, inculpata Nicolae Angela Eugenia au pretins, în numeroase rânduri, și au primit diferite sume de bani de la inculpatul RAMI GHAZIRI și de la un alt învinuit (față de care nu s-a pus în mișcare acțiunea penală până în prezent) cercetați în prezenta cauză, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror șef birou la PÎCCJ, Nicolae Angela Eugenia va putea influența obținerea unor soluții favorabile în dosarele penale în care erau cercetați pentru infracțiuni de evaziune fiscală”, se mai precizează în același document.

“Concret, în perioada 2012-2013, magistratul Nicolae Angela Eugenia a pretins și primit, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct și prin intermediul fiului său, învinuitul Nicolae Daniel, sume de bani între 2.000 lei și 5.000 lei de la învinuiți. Un mod de operare similar, a fost folosit de inculpata Nicolae Eugenia Angela și în raporturile cu o altă persoană, administrator și asociat în mai multe societăți cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Nicolae Eugenia Angela care i-a promis că va interveni pe lângă un prim procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obținerea unei soluții favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârșirea infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice și vătămare corporală din culpă. Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de Nicolae Eugenia Angela, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate”, concluzionează anchetatorii.

Raluca Dan