13.8 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 5:50

“Procurorul lui Băsescu”, Crișu Anastasiu, validat pentru funcția de Avocat al Poporului UPDATE

spot_img

Crisu Anastasiu, validat pentru funcția de Avocat al Poporului

Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului au validat, marţi, propunerea PSD pentru funcţia de Avocat al Poporului în persoana avocatului Crişu Anastasiu. Acesta a obţinut 20 de voturi din partea parlamentarilor jurişti, la finalul audierii sale.

În același timp, fostul senator Peter Eckstein Kovacs, propus de UDMR pentru poziţia de Avocat al Poporului a obţinut 5 voturi favorabile, în timp ce Gheorghe Iancu, susţinut de PDL după ce a mai ocupat această funcţie, a obţinut doar trei voturi pentru. Plenul celor două Camere ale Parlamentului va decide marţi numirea noului Avocat al Poporului.

Fost procuror în cadrul Parchetului General și fost procuror general financiar pe lângă Curtea de Conturi, Crișu Anastasiu este cunoscut drept anchetatorul care i-a imputat lui Traian Băsescu, în perioada în care acesta era primar general al Capitalei, un prejudiciu de 37,95 miliarde de lei vechi adus bugetului municipalităţii.

Concret, în 2002, Anastasiu (pe atunci procurorul general financiar al Curţii de Conturi) a sesizat Colegiul Jurisdicţional al Municipiului Bucureşti că, în calitate de ordonator de credite, primarul general Traian Băsescu nu a avut aprobarea Consiliului General al Municipiului București pentru o serie de plăţi făcute unei firme pentru lucrările la Pasajul Basarab, pentru care nu avea avizul municipalităţii. Dosarul a fost repartizat judecătorului financiar Petre Lăzăroiu, care l-a exonerat pe Băsescu de acuzaţii. Lăzăroiu este în prezent judecător al Curții Constituționale.

UPDATE

Numirea lui Crişu Anastasiu, candidatul susţinut de USL în funcţia de Avocat al Poporului, a fost aprobată de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 358 de voturi pentru.

R.D.