8.4 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 4:34

Procurorul Laura Oprean renunță la șefia DNA și se întoarce la Cluj

spot_img

Procurorul Laura Oprean renunță la șefia DNA și se întoarce la Cluj

Procurorul Laura Oprean şi-a încetat, la cerere, activitatea la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde era delegată în funcţia de procuror şef adjunct şi s-a întors la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Decizia – în vigoare de joi – a fost luată de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce Laura Oprean, delegată în funcţia de procuror adjunct al DNA, a cerut încetarea activităţii în cadrul structurii specializate. “Secţia pentru procurori apreciază că, în cazul încetării activităţii în cadrul structurii specializate, procurorul poate reveni, chiar peste schemă, la unitatea de parchet de la care provine”, se precizează în hotărârea Secţiei pentru procurori.

Laura Oprean activează ca procuror de 15 ani. Pe 2 aprilie 2009, ea a fost delegată, la propunerea lui Daniel Morar, atunci şef al DNA, în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei. Anterior, Laura Oprean a fost procuror şef al Serviciului Teritorial Cluj al DNA.

La începutul lunii octombrie 2012, când Daniel Morar a fost delegat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României, Laura Oprean a preluat interimar conducerea DNA. Pe 11 martie, Laura Oprean a revenit în funcţia de procuror şef adjunct al DNA, conducerea Direcţiei fiind preluată atunci de Călin Nistor. Încetarea detaşării în funcţia de procuror şef al DNA a fost dispusă de Daniel Morar, în calitate de prim-adjunct al procurorului general al României, la solicitarea acesteia.

Călin Nistor, delegat pe o perioadă de şase luni la conducerea DNA, a fost propus de ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, în funcţia de adjunct al șefului DNA, urmând să fie audiat de membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pe 23 mai.

Laura Oprean a activat la Parchetul Judecătoriei Alba-Iulia, la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca, la Parchetul Tribunalului Cluj şi la Parchetul Curţii de Apel Cluj. De pe 15 august 2006, Oprean a lucrat ca procuror la DNA – Serviciul Teritorial Cluj, iar începând cu 8 mai 2008 a fost numită de CSM în funcţia de procuror şef al Serviciului Teritorial Cluj.

Andrei Tudor