Procurorul Gheorghe Popovici, unul dintre “locotenenții” Laurei Kovesi, vrea să plece din DNA

Procurorul Gheorghe Popovici, șeful Secției I (Secția de Combatere a Corupției) a Direcției Naționale Anticorupție, cunoscut drept unul dintre “locotenenții” Laurei Codruța Kovesi, vrea să plece din DNA. Informația a fost prezentată, vineri, în exclusivitate, în emisiunea “Esențial”, de la Antena 3, moderată de jurnalista Ana Maria Roman. 

Potrivit sursei citate, Popovici a înaintat, vineri, cererea de încetare a delegării sale la DNA, în funcția de procuror șef al Secției I (funcție pe care o ocupă de aproape 5 ani, mai exact, din noiembrie 2013 – n.r.), către conducerea instituției. Iar, în document, a invocat “probleme personale”. Surse judiciare, citate de Antena 3, susțin însă că Popovici se teme, de fapt, că va fi prezentat drept principalul vinovat de abuzurile înregistrate, în ultimii ani, în instituția condusă până de curând de Kovesi. 

Cererea sa ar urma să fie înaintată procurorului general de șefa interimară a DNA, Anca Jurma. 

De altfel, pe 31 august, Inspecţia Judiciară (IJ) anunța că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorul Gheorghe Popovici, delegat şef al Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA, pentru „exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă”.

Concret, potrivit IJ, Gheorghe Popovici a semnat adresele prin care se comunica unei părţi dintr-o cauză penală instrumentată de Direcţia Naţională Anticorupţie, contrar adevărului, că faţă de aceasta nu au fost dispuse măsuri de supraveghere tehnică”. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). 

În ultimii ani, în calitate de șef al Secției I, Popovici a coordonat dosare importante, multe dintre acestea soluționate însă cu achitări de răsunet. Printre cauzele coordonate de Popovici: dosarul în care a fost acuzat Dan Radu Rușanu (soluționat cu achitare), dosarul lui Victor Ponta (soluționat cu achitare), dosarul pe numele judecătorului Stan Mustață (decedat, recent, în închisoare) sau dosarul ANRP, în care a fost achitată fosta șefă a DIICOT Alina Bica. 

Raluca Dan

 

NICIUN COMENTARIU