4.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 13:59
No menu items!

Procurorul general le cere explicaţii şefilor Parchetului Capitalei. Demisie sau demitere?

spot_img

 Deși la începutul zilei de vineri a spus că procurorii au respectat Codul de procedură penală, ulterior, după câteva ore, procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a decis că este nevoie de trimiterea unei echipe de control la Parchetul Capitalei pentru a verifica activitatea procurorilor în cadrul anchetei de la Liceul Dimitrie Bolintineanu.

O echipă de procurori desemnaţi nu poate fi trimisă, însă, să facă verificări până când în dosar nu va exista o soluţie. Până atunci, procurorul general le-a cerut vineri explicaţii şefilor Parchetului Capitalei. Iar, dacă se va confirmă un abuz, cineva trebuie să-și dea demisia. Poate chiar din magistratură.

“Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat conducerii Parchetului de pe lângă Tribunalul  Bucureşti clarificări cu privire la aspectele prezentate în spaţiul public ca fiind contradictorii, în cauza privind fraudarea examenului de bacalaureat la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti”, se arată într-un comunicat de presă remis vineri de Parchetul General.

“Referitor la modalitatea de efectuare a unor acte de urmărire penală, nu se pot efectua în acest moment verificări, deoarece un astfel de demers ar putea reprezenta o imixtiune în activitatea procurorilor, de natură a afecta independenţa acestora. Numai după adoptarea unei soluţii poate fi analizată oportunitatea efectuării unei verificări, prin procurori anume desemnaţi, cu privire  la eventuale încălcări ale normelor procedurale  sau a sesizării Inspecţiei Judiciare”, se mai precizează în comunicatul Parchetului.

Potrivit articolului 6 din Regulamentul de ordine interioară al Parchetelor, “procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție exercită direct sau prin procurori anume desemnați controlul asupra tuturor parchetelor”.