30.6 C
București
vineri, 25 iunie 2021 - 13:07

Procurorul general, Augustin Lazăr, nou atac furibund la parlamentari. Legea actuală nu a fost însă modificată

spot_img

Augustin Lazăr s-a lansat vineri într-un atac dur la adresa Parlamentului, declarând că modificările aduse legilor justiţiei sunt menite să slăbească independenţa procurorilor, precizând că o consultare a Comisiei de la Veneţia este obligatorie şi că are pârghiile legale pentru a încerca împiedicarea adoptării actelor.

Noi suntem îngrijoraţi şi societatea civilă e îngrijorată. Trebuie transparenţă şi să se funcţioneze în mod legal. (…)În tot cursul anului 2017, Ministerul Public şi în general instituţiile din justiţie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au văzut. Am folosit expresia «hărţuit» pentru că am găsit-o în raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hărţuiţi prin campanii media, prin chemarea în faţa unor comisii speciale». Dar acolo cine îi convoacă? Nişte inculpaţi de rang înalt, care vor ca discuţiile să aibă loc în alt mediu în afară de cel judiciar. Procurorii sunt invitaţi să dea seama într-un mediu care nu e judiciar. Am folosit această expresie pentru că o foloseşte nu numai redactorul acestui raport, ci o vedem noi din ceea ce vedem noi prin atacuri media şi alte acte care sunt evident neprietenoase procurorilor, cum ar fi aceea să scoatem cuvântul «independent» din textul legii privind statutul şi care într-o manieră subtilă, dar dubioasă a dorit evident să îndepărteze statutul procurorului de statutul de magistrat şi să-l ducă în zona Executivului“, a declarat, vineri, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr a mai precizat că procurorii sunt hotărâţi să îşi apere atributul de independenţă obţinut.

“Pas cu pas este făcut în aşa mod încât nu să întărească independenţa procurorului, ci să o slăbească, să o pună sub control şi sigur că va fi o problemă pentru societatea românească. Consultarea Comisiei de la Veneţia este obligatorie fără niciun dubiu. Cu certitudine trebuie consultată, dar nu există niciun dubiu fiindcă ar dura o perioadă de timp şi le-ar strica planurile”, a mai arătat procurorul general.

Întrebat dacă are pârghiile legale pentru a împiedica aceste modificări, Augustin Lazăr a precizat “Avem, dar la momentul potrivit. Le pregătim”.
 
Independența procurorilor nu a fost, însă, cel puțin deocamdată, afectată în vreun fel de amendamentale aduse la legile justiției, iar procurorul general putea fi informat în legătură cu asta, cu atât mai mult cu cât la dezbaterile din cadrul comisiei participă și un reprezentant al Parchetului General. Comisia specială a înlocuit articolul referitor la procurori din Legea 303/2004, cu prevederile articolului 132, alineatul 1, din Constituția României, care prevede că: “Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei.”
 
Iată ce prevede și Legea 304/2004, dezbătută zilele acestea în Comisia specială parlamentară. Prevederile referitoare la independența Parchetelor nu au fost atinse de vreun amendament: 
 
Titlul III Ministerul Public
Capitolul I Atribuţiile Ministerului Public
Articolul 59
(1) Ministerul Public îşi exercită atribuţiile în temeiul legii.
(2) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiilor legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei, în condiţiile legii.
(3) Procurorii îşi exercită funcţiile în conformitate cu legea, respectă şi protejează demnitatea umană şi apără drepturile persoanei.
(4) Parchetele sunt independente în relaţiile cu instanţele judecătoreşti, precum şi cu celelalte autorităţi publice”.
 
Raluca Dan