20.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 17:24

Procurorul general al Republicii Moldova s-a suspendat din funcţie

spot_img

Procurorul general al Republicii Moldova s-a suspendat din funcţie

Procurorul general al Republicii Moldova, Valeriu Zubco, s-a suspendat luni din funcţie în urma unui scandal legat de un incident de vânătoare la care a participat.

Totodată, două grupuri parlamentare de la Chişinău  – cea comunistă (de opoziţie) şi cea liberal-democrată (care face parte din alianţa de guvernare) – solicită convocarea parlamentului într-o sesiune specială, în legătură cu acest incident.

Scandalul a pornit de la un accident de vânătoare, care s-a desfășurat 23 decembrie, și la care a participat procurorul general, împreună cu alte persoane publice. În cadrul acestei sesiuni de vânătoare a fost ucis accidental un participant.

Cazul nu a fost făcut public decât după ce un controversat politician, Sergiu Mocanu a vorbit despre incident în data de 6 ianuarie, afirmând că Zubco ar fi fost cel care a apăsat pe trăgaci. Ulterior însă, Procuratura l-a declarat drept suspect pe vicepreşedintele unei instanţe de judecată, Gheorghe Creţu, care a demisionat.

Tăinuirea incidentului a fost blamată de ambasadorii SUA şi UE la Chişinău, dar și de preşedintele Nicolae Timofti, care a criticat de asemenea și gestionarea defectuoasă a cazului.

Totodată, au fost provocate reacții și în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, între Partidul Liberal Democrat, condus de premierul Vlad Filat, şi Partidul Democrat, al lui Marian Lupu, care l-a propus în funcţie pe Zubco şi care luni a cerut suspendarea ministrului de interne, un reprezentant al PLDM.

Încă din 2011, Vlad Filat a solicitat în repetate rânduri demiterea procurorului general, iar în toamna acelui an subiectul respectiv a provocat o criză politică în alianţa de guvernare, care  se va întruni luni pentru a dezbate accidentul.

C.I.