12 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 7:13

Procurorul general al Belgiei: Un kamikaze de la aeroport, încă neidentificat. Al treilea suspect, în libertate

spot_img

Khalid El Bakraoui a fost identificat după amprente drept autorul atacului de la stația de metrou Maelbeek din Bruxelles, în timp ce fratele său Ibrahim a fost identificat în același mod ca unul dintre autorii atentatelor de la aeroportul Zaventem, a anunțat miercuri procurorul general al Belgiei, Frédéric Van Leeuw, citat de agențiile de presă internaționale.

Alături de Ibrahim El-Bakraoui, în comiterea atentatului de la aeroport a mai fost implicat un al doilea kamikaze “încă neidentificat”, a adăugat procurorul general.

Potrivit acestuia, al treilea suspect în atacul de la aeroportul Zaventem, identificat drept Najim Laachraoui, este încă în libertate. Acesta avea în geantă “încărcătura explozivă cea mai importantă”, a precizat Frédéric Van Leeuw. “Najim Laachraoui nu a fost arestat”, a spus procurorul general al Belgiei.

Frédéric Van Leeuw a mai declarat că, înainte de a se detona la aeroportul Zaventem, Ibrahim El Bakraoui a abandonat într-o pubelă un computer în care anchetatorii au găsit un fișier ce conținea testamentul acestuia.

În testament, Ibrahim El Bakraoui a scris că “nu mai știa ce să facă”, pentru că era “căutat peste tot”. A mai scris și că nu vrea să fie într-o celulă vecină cu Salah Abdeslam, a explicat procurorul general.

Computerul a fost descoperit într-o pubelă pe o stradă din cartierul bruxellez Schaerbeek, unde poliția a făcut marți o serie de percheziții.

La descinderi au fost descoperite “15 kg de explozibili de tip TATP, 150 de litri de acetonă, 30 de litri de apă oxigenată, detonatori, o valiză umplută cu șuruburi și cuie, precum și material destinat producerii de dispozitive explozive”, a mai spus procurorul Van Leeuw.

Potrivit ultimului bilanț comunicat miercuri de Parchetul Federal belgian, în urma atentatelor de marți și-au pierdut viața 31 de oameni, iar 270 au fost răniți.

“Aceste cifre riscă să crească în orele care urmează”, a precizat Frédéric Van Leeuw.

R.D.