23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 15:35
No menu items!

Procurorul Emilian Eva, reținut de foștii colegi

spot_img

Anchetatorul lui Dan Voiculescu este acuzat de luare de mită

emilian eva

Procurorul ieşean Emilian Eva, cel care a instrumentat dosarul denumit de presă „Telepatia”, în care a fost trimis în judecată pe Dan Voiculescu, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în ancheta în care este cerceetat că a vândut peste 200 de tablouri, activitate incompatibilă cu funcţia de magistrat, şi că nu a trecut bunurile în declaraţia de avere. Emilian Eva, acuzat şi de luare de mită, va fi prezentat vineri ICCJ cu propunere de arestare

Procurorul Emilian Eva, reţinut joi de DNA, este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, pe lângă efectuarea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi fals în declaraţii, urmând a fi prezentat, vineri, la instanţa supremă, cu propunere de arestare.

Magistratul ieşean a venit joi după-amiază la DNA, fiind citat în acest dosar. După ce l-au audiat, procurorii au luat măsura reţinerii sale.

Procurorii anticorupţie l-au mai audiat, şi pe 25 iunie, pe magistratul Emilian Eva, după ce biroul acestuia de la Parchetul Tribunalului Iaşi şi locuinţa sa au fost percheziţionate. La finalul audierii lui Emilian Eva, anchetatorii au luată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Începerea urmăririi penale în acest dosar a fost dispusă în 4 februarie şi, ulterior, în 23 iunie, pentru efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, executarea de falsuri ale bunurilor culturale mobile clasate, în scopuri comerciale sau dacă au fost expuse în public, tăinuire şi folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unui persoane neautorizate la aceste informaţii.

În 24 iunie, procurorii au dispus extinderea cercetărilor în cazul procurorului Emilian Eva, pentru operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii.

Andrei Tudor