9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 2:03
No menu items!

Procurorul din Dosarul „Telepatia”, acuzat de corupție și șantaj

spot_img

Emilian Eva este acuzat că a cumpărat o casă pusă sub sechestru la preț subevaluat de la un afacerist pe care îl ancheta

emilian eva

Procurorul Emilian Eva, cel care a instrumentat, la DNA, Dosarul „Telepatia”, în care Dan Voiculescu și alte nouă persoane au fost condamnate pentru privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a intrat în atenția DNA fiind acuzat de luare de mită, șantaj și abuz în servicciu.

Potrivit adevărul.ro, fostul procuror de la DNA Iași, Emilian Eva, acum la Parchetul Tribunalului Iași, este acuzat că, prin intermediul unei avocate cu care a avut o relaţie amoroasă, ar fi obţinut la un preţ subevaluat o vilă aparţinând unui afacerist pe care-l cerceta. Pe 1 septembrie, la DNA, a fost înregistrată o plângere penală pentru luare de mită, şantaj şi abuz în serviciu împotriva magistratului care a instrumentat dosarul ICA.

Pe 1 septembrie, un afacerist cu cetăţenie româno-moldoveană a depus la structura centrală a DNA, dar şi Serviciul Teritorial Iaşi, un denunţ în care îl acuză pe procurorul Eva de luare de mită, şantaj şi abuz în serviciu, iar pe avocata Claudia Ciofu, retrasă de câţiva ani din viaţa publică, de complicitate la aceste infracţiuni. Acuzaţiile aduse magistratului din dosarul ICA de către Anatolie Mărgărint vin însă la mai bine de zece ani de la data la care ar fi avut loc. Chiar şi aşa, în baza documentelor ataşate la dosar, obţinute în exclusivitate de Adevărul, cel mai probabil se va deschide un dosar penal în care, pe lângă Emilian Eva, şi alţi anchetatori de la Iaşi ar putea fi anchetaţi.

Denunțătorul, controversat afacerist

Plângerea ce-l vizează pe procurorul Emilia Eva este semnată de Anatolie Mărgărint, un controversat om de afaceri la începutul anilor 2000, originar din Republica Moldova. De altfel, faptele de care îl acuză Mărgărint pe procurorul ieşean datează din anul 2002. Atunci, potrivit plângerii obţinute de Adevărul, Mărgărint era cercetat de către procurorul Eva pentru infracţiuni economice, basarabeanul având mai multe firme al căror obiect de activitate era importul şi exportul materialelor lemnoase. Mărgărint susţine că procurorul Eva ar fi început urmărirea penală împotriva sa pentru infracţiuni “închipuite”, interzicându-i să părăsească ţara timp de doi ani. De asemenea, mai arată Mărgărint în documentul citat, magistratul ieşean i-ar fi pus sechestru pe mai multe societăţi, dar şi pe un autoturism Mercedes. “La sfârşitul anului 2002, în luna decembrie, am fost abordat de numita Ciofu Claudia Iuliana, despre care aflasem că este amanta procurorului Eva Emilian, care mi-a comunicat că are cunoştinţă de faptul că în cel mai scurt timp procurorul Eva Emilian urmează să-mi pună sechestru pe casa din Iaşi, strada Ion Creangă, nr. 66, propunându-mi pe un ton ferm să îi vând ei acea proprietate, cu un preţ derizoriu, întrucât dacă nu mă voi conforma o voi pierde în favoarea statului în cadrul urmăririi penale. Am perceput această propunere ca pe o obligaţie absolută, aceasta dându-mi de înţeles că dacă nu voi proceda ca atare procurorul Eva Emilian îmi va face şi mai mult rău”, spune Anatolie Mărgărint.

Andrei Tudor