26.4 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 20:23
No menu items!

Procurorul din Caracal care a dispus să nu se intre până la 6 în casa lui Gheorghe Dincă, suspendat din funcție

spot_img

Procurorul care a dispus să nu se intre în casa ciminalului din Caracal până la ora 6, Cristian Ovidiu Popescu, a fost suspendat din funcție.

El a fost chemat azi la CSM după ce Inspecţia Judiciară a dispus începerea cercetării disciplinare a procurorului Popescu pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

”Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis (…) suspendarea din funcție a domnului P.C.O., procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, pe perioada desfășurării cercetării disciplinare. Secția a apreciat că procedura disciplinară desfăşurată la acest moment faţă de procuror este de natură să aducă atingere prestigiului justiţiei. Asupra fondului abaterii disciplinare Secția pentru procurori se va pronunța în eventualitatea exercitării acţiunii disciplinare de către Inspecţia Judiciară”, se arată în comunicatul transmis de Consiliu.

Decizia CSM vine la o zi după ce Inspecția Judiciară a demarat cercetarea disciplinară și a cerut suspendarea procurorului Popescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pe care îl acuză de exercitarea funcției cu gravă neglijență pentru că nu a permis intrarea în locuința lui Gheorghe Dincă înainte de ora 6:00 dimineața, joia trecută.

„În motivarea începerii cercetării disciplinare, s-a reţinut că procurorul de caz, sesizat cu infracţiunea de lipsire de libertate a unei minore şi având, ca atare, obligaţia de a lua toate măsurile pentru încetarea acestei stări, nu a consimţit la pătrunderea, anterior orei 6,00 a zilei de 26 iulie 2019, în imobilul suspectului unde se presupunea că se află victima, ignorând prevederile art. 27 alin. (2) lit. b) din Constituţia României, raportat la art. 20 alin. (2) din Codul penal”, se arată într-un comunicat al Inspecţiei Judiciare.

Inspectorii Direcţiei de inspecţie pentru procurori au înaintat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară din cadrul CSM propunerea de suspendare din funcţie a procurorului până la finalizarea procedurii disciplinare.