14.8 C
București
joi, 30 mai 2024 - 6:55
No menu items!

Procurorul Angela Nicolae, în fața instanței pentru trei infracțiuni de trafic de influență

spot_img

Nicolae-Angela-2_SZ-500x244

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a Angelei Nicolae, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe – altele decât Phare, pentru trei infracțiuni de trafic de influență, dintre care două în formă continuată.

În același dosar au mai fost deferiți justiției Daniel Nicolae, fiul Angelei Nicolae, pentru complicitate la trafic de influență, Rami Ghaziri, arestat în altă cauză, și Sorin Gheorghe, ambii oameni de afaceri, pentru cumpărare de influență, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada martie-septembrie 2012 și în 16 noiembrie 2012, precum și în mod repetat în cursul anului 2013, inculpata Nicolae a pretins de la Rami Ghaziri, direct și prin intermediul fiului său, sume de bani totalizând peste 111.000 lei și 1.500 euro din care a primit prin intermediul lui Daniel Nicolae, peste 82.000 lei.

„În schimbul banilor, magistratul a promis că va interveni pe lângă judecătorii din cadrul Curții Europene a Drepturilor Omului și pe lângă magistrați procurori, astfel încât să îi determine să pronunțe hotărâri favorabile lui Rami Ghaziri și firmei sale.

Promisiunea de intervenție pe lângă judecătorii CEDO avea în vedere un dosar privind o sesizare formulată de SC Avicola Crevedia SA (administrată de acesta), iar promisiunea de intervenție pe lângă magistrații români viza un dosar penal, format în baza sesizării Gărzii Financiare, înregistrat inițial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și declinat ulterior la DNA Serviciul Teritorial Ploiești”, precizează comunicatul de presă.

În perioada 28 mai—12 iulie 2013, inculpata Nicolae a pretins și primit de la inculpatul Gheorghe, în trei tranșe, suma de 4.500 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă un prim procuror pentru a-l determina să adopte o soluție favorabilă față de un cunoscut al cumpărătorului de influență, cercetat penal pentru infracțiuni la regimul circulației rutiere.

În august, Angela Nicolae a primit de la omul de afaceri suma de 1.000 de lei pentru intervenția făcută pe lângă un agent de poliție din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște — Biroul Rutier, în scopul de a-l determina să nu-l sancționeze pe acesta, care fusese depistat în timp ce transporta cu un autoturism animale, fără documente de proveniență.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator prin inscripție ipotecară asupra unui imobil aflat în proprietatea inculpatei Nicolae până la concurența sumei de aproximativ 88.000 de lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Lucian Mera