22.4 C
București
vineri, 19 august 2022 - 7:57
No menu items!

Procurorul șef de la Bihor „tăia și spânzura” la propriu, dacă nu i se făcea pe plac

spot_img

Vasile Constantin Popa este acuzat de DNA că a instigat șeful IML Bihor să preleveze organele unei persoane, ca să compromită o autopsie, a șantajat, amenințat, a distrus dosare și a luat mită

vasile-popa-parchetul-bihor

Vasile Constantin Popa, procurorul șef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor este acuzat că a amenințat o persoană care avea să îi dea bani, că dacă nu îi dă 7.700 de lei, va avea de suferit. Firma persoanei respective chiar a avut de suferit, pentru că în perioada următoare amenințărilor, societatea a fost controlată în repetate rânduri, iar amenzile au curs.

DNA a mai stabilit că procurorul șef de la Tribunalul Bihor a luat, în ultimii doi-trei ani, mită în mod frecvent – de 2-3 ori pe lună. Sumele erau cuprinse între 500 și 1.500 de euro. Șpaga s-a dat și în natură.

De asemenea, denunţătorul i-a construit și amenajat lui Popa Vasile-Constantin, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-a asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii de care a beneficiat magistratul. Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Popa Vasile-Constantin le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro. În schimbul foloaselor remise, inculpatul Popa Vasile, în calitatea pe care o deţinea, urma să protejeze activitatea infracțională a denunţătorului.

comunicat DNA

Procurorii secției a II-a din DNA au reținut, de asemenea, că șeful de la Bihor a distrus, la propriu, două rechizitorii făcute de alți magistrați, apoi a deschis dosare noi, în care a dipus scoaterea de sub urmărire penală a învinuiților „protejați” de el.

Ultima isprava i-a îngrozit chiar și pe anchetatori.

În cursul lunii aprilie 2014, inculpatul Popa Vasile Constantin l-a determinat pe șeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să-şi dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era în moarte cerebrală, într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecința compromiterii autopsiei medico-legale.

CSM a încuviințat, miercuri, reținerea și prezentarea în fața instanței, cu propunere de arestare preventivă, a procurorului Constantin Vasile Popa. El este acuzat de șantaj, luare de mită, instigare, distrugere, favorizarea făptuitorului.

foto: ebihoreanul.ro

M. Nedelcu