13.9 C
București
marți, 11 mai 2021 - 0:55

Procurorii vor pedepse cu executare în dosarul POȘTA

Procurorul DNA a cerut, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pedepse de închisoare cu executare pentru cei doi foşti miniştri Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy, pentru fostul director al Poştei Române Dan Mihai Toader, precum şi pentru alţi doi inculpaţi.

La termenul de marţi al procesului, instanţa a constatat cercetarea judecătorească finalizată şi a cerut acuzării şi apărării să expună pledoariile finale în dosarul în care sunt judecaţi Dan Mihai Toader, fost directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Andrei Marinescu, fost director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică a CNPR, Emanoil Lepădatu, fost director economic executiv al CNPR, foştii miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, precum şi Ioan Folfă.

Procurorul a arătat că, în opinia acuzării, faptele penale sunt dovedite de ansamblul probelor de la dosar şi că în acest context se impune stabilirea unor pedepse de închisoare cu executare în cazul a cinci dintre cei şase inculpaţi.

În cazul celui de-al şaselea inculpat, Ioan Folfă, procurorul a arătat că în raport de participaţia lui, acesta poate fi condamnat la închisoare cu suspendare.

Cei şase au fost trimişi în judecată în decembrie 2010, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial şi stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, cu ocazia unei operaţiuni comerciale, privind înstrăinarea unui teren din Calea Victoriei 133-135 din Capitală.